fbpx

Sigurnost

Vjerujem u sigurnost.

Ona je za Hrvatsku ostvarenje ideje državnosti, temeljni stup suvereniteta i ključni preduvjet za razvoj društva. Geopolitičke promjene donose brojne izazove u ekonomskom, prehrambenom, zdravstvenom, ekološkom i političkom okruženju na koje je ključno brzo i učinkovito odgovoriti. Hrvatska je u svijetu prepoznata kao država s niskim sigurnosnim rizikom i naš je cilj tu prepoznatljivost očuvati.

Zajednička vanjska i sigurnosna politika u kojoj države sudjeluju solidarno i odgovorno, ključna je za izgradnju Europske unije kao prepoznatljivog globalnog aktera. Zajednički cilj nam je borba protiv svih oblika terorizma unutar granica EU, ali i suradnja sa susjednim državama i pomoć u izgradnji učinkovitih instrumenata jačanja sigurnosti. Svakodnevno više od 6.500 hrvatskih policajaca čuva najdužu vanjsku teritorijalnu granicu EU.

Pobjednička hrvatska vojska odgovoran je partner u zajedničkim vojnim misijama Europske unije i NATO-u koje pridonose svjetskom miru. Moderniziramo Oružane snage i sustav civilne zaštite kako bismo bili spremni odgovoriti i na nove načine ratovanja i na nove sigurnosne ugroze. Istovremeno, uspostavili smo sustav nacionalne sigurnosti kao garanciju hrvatske slobode.

Cijeli program možete pogledati ovdje (Program HDZ-a).