fbpx

Karlo Ressler

Zastupnik u Europskom parlamentu
Potpredsjednik Mladeži EPP-a (YEPP)

VII gimnazija

U Križanićevoj uluici u zagrebu

Pravni fakultet u Zagrebu

Diploma magna cum laude

Work & Travel

New York, SAD (Program W&T)

Erasmus

Sveučilište u Sheffieldu, Engleska

Doktorski studij

Doktorat o trgovanju ljudima (Max Planck institut u Freiburgu)

Asistent

na Pravnom fakultetu u Zagrebu

Suradnik

zastupniku u Europskom parlamentu

Savjetnik predsjednika Vlade

Novi Statut HDZ-a

Europski izbori

Nositelj liste HDZ-a

Mladež HDZ-a

Najveća politička zajednica mladih u Hrvatskoj.

YEPP

Najveća politička zajednica mladih u Europi.

Obitelj

Biografija

1989 — 2020

Rođen sam 26. prosinca 1989. u Zagrebu. Moja obitelj Ressler u Našice je došla iz Austrije sredinom 19. stoljeća. Majka Ančica došla je u Zagreb početkom 1970-ih na studij medicine, gdje je kasnije ostala raditi kao liječnica većinu života. Otac Dubravko Marijanović rođen je u Tomislavgradu, odrastao u Baranji, a poslije kao liječnik radio u Osijeku i Zagrebu. Odrastao sam u zagrebačkim kvartovima Utrina i Borovje, osnovnu školu pohađao sam na Šalati, a VII. gimnaziju u Križanićevoj ulici. U Zagrebu sam upoznao i svoju suprugu, odvjetnicu Karlu Ressler. Imamo troje djece – kćeri Beatu (2014.) i Doru (2020.) te sina Bornu (2017.).

 

Obrazovanje.

Pravni fakultet u Zagrebu upisao sam 2008., a magistrirao magna cum laude 2013. Tijekom studija bio sam demonstrator na Katedri za opću teoriju prava i države kod doc. dr. sc. Vanje Ivana Savića te na Katedri za građansko pravo kod profesorice Tatjane Josipović. Kao jedan od najboljih studenata svoje generacije, tri puta sam dobio Dekanovu nagradu za izvrsnost, a dvije godine uzastopno bio sam stipendist Zaklade „Zlatko Crnić“ – zaklade sa svrhom poticanja i potpomaganja izvrsnih studenata prava. Posljednju, 5. godinu fakulteta, proveo sam na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Sheffieldu u Ujedinjenoj Kraljevini u okviru Erasmus studentske razmjene. U Sheffieldu sam posebno proučavao europsko javno pravo, vanjske odnose Europske unije, međunarodno javno pravo, pravo intelektualnog vlasništva i pravo društava.

 

Aktivnosti tijekom obrazovanja i usavršavanja.

Na fakultetu sam se bavio debatom, s kojom sam započeo tijekom srednje škole i koja je uvelike obilježila moje obrazovanje. Debatirao sam najviše u okviru Europske udruge studenata prava (ELSA) i Hrvatskog debatnog društva (HDD), a kasnije i Sheffield Debating Society-a. Sudjelovao sam na tri svjetska sveučilišna debatna prvenstva – u Irskoj, Turskoj i na Filipinima, te brojnim domaćim i europskim turnirima. U posebno dragom sjećanju ostao mi je Split OPEN, turnir na kojem smo supruga Karla i ja debatirali u paru i osvojili prvo mjesto.

Jedna od važnijih aktivnosti zasigurno je bila i djelovanje kroz Studentski zbor Pravnog fakulteta, gdje sam kao predstavnik studenata sudjelovao u sjednicama Fakultetskog vijeća i zalagao se za bolji položaj studenata na fakultetu.

Ljeto nakon druge godine fakulteta proveo sam u Sjedinjenim Američkim Državama, na studentskom programu „Work and Travel“. Tri mjeseca radio sam u restoranu brze prehrane na Liberty Islandu u New Yorku, a nakon toga sam nekoliko tjedana putovao i upoznavao Ameriku. Za mene su to bili mjeseci stjecanja novih navika, upoznavanja novih ljudi, načina života i razmišljanja.

Za vrijeme studija, ali i kasnije tijekom rada, sudjelovao sam na nizu stručnih konferencija, seminara i edukacija. Za cijelog školovanja redovito sam učio strane jezike – engleski, talijanski i njemački jezik. Dva mjeseca sam stažirao u odvjetničkom uredu u Beču koji se bavio zaštitom temeljnih prava pred Europskim sudom za ljudska prava. Sudjelovao sam u programu Ministarstva vanjskih poslova Francuske ‘Programme d′invitation des personnalités d’avenir’ te prošao edukaciju o digitalizaciji javnih službi u organizaciji Harvard Kennedy School.

Nakon završenog Pravnog fakulteta, upisao sam doktorski studij na Max Planck institutu za međunarodno i strano kazneno pravo u Freiburgu, gdje završavam doktorat na temu trgovanja ljudima u jugoistočnoj Europi.

 

Asistent na Pravnom fakultetu.

Na Pravnom fakultetu zaposlio sam se 2014. godine kao asistent pri Max Planck partnerskoj grupi za kazneno pravo i kriminologiju, koju vodi profesorica Anna-Maria Getoš Kalac. Fokus mojeg znanstvenog istraživanja bilo je trgovanje ljudima u jugoistočnoj Europi, tema koju obrađujem i u svojoj doktorskoj disertaciji. Kao asistent sudjelovao sam u brojnim projektima, konferencijama i edukacijama Grupe, a posebno su mi korisni bili studijski boravci na Max Planck Institutu u Freiburgu.

 

Suradnik u Europskom parlamentu.

Od 2013. do 2016. godine radio sam kao asistent tada zastupniku u Europskom parlamentu Andreju Plenkoviću. Kroz to vrijeme upoznao sam se s radom Europskog parlamenta, odgovornostima i djelokrugom eurozastupnika te ostalim institucijama EU. Kao asistent europskom zastupniku radio sam na nizu europskih tema i rezolucija važnih za Hrvatsku (primjerice na rezoluciji kojom je Europski parlament osudio djelovanje Vojislava Šešelja i rezoluciji o transparentnosti i odgovornosti europskih zastupnika) te izbliza svjedočio doprinosu eurozastupnika pozicioniranju Hrvatske i hrvatskih prioriteta u Europskoj uniji.

 

Savjetnik Predsjednika Vlade.

Kada je Andrej Plenković formirao Vladu nakon pobjede HDZ-a na parlamentarnim izborima u jesen 2016. godine, postao sam savjetnik predsjednika Vlade za pravna i politička pitanja. Kao savjetnik, sudjelovao sam na sjednicama užeg kabineta i u pripremi zakonodavnih prijedloga za sjednice Vlade. U suradnji s kolegama radio sam analize, podloge za sastanke i pravna mišljenja. Svakodnevno sam komunicirao s državnim dužnosnicima, službenicima, ministrima, državnim tajnicima i ostalim kolegama radi bržeg i učinkovitijeg donošenja i provođenja odluka. Sudjelovao sam u pripremama za sjednice Europskog vijeća i bio član hrvatske delegacije predvođene predsjednikom Vlade.

 

Politički angažman.

Član Hrvatske demokratske zajednice postao sam prije više od deset godina, kao student, 2009. godine. Za vrijeme studija pohađao sam i uspješno završio Političku Akademiju, jednogodišnju edukaciju u organizaciji Zaklade hrvatskog državnog zavjeta (ZHDZ). Kasnije sam sudjelovao i na Političkoj Akademiji Plus – programu posebno osmišljenom za najuspješnije polaznike Akademije, u suradnji sa Zakladom Konrad Adenauer (KAS). Svoj stranački angažman započeo sam u svom temeljnom ogranku Antun Bauer. Sudjelovao sam aktivno u dvije pobjedničke europske kampanje HDZ-a 2013. i 2014. i u kampanjama za parlamentarne izbore.

Od prosinca 2017. do svibnja 2018. vodio sam radnu skupinu za izradu novog, modernog Statuta HDZ-a. Glavni ciljevi novog Statuta kojeg smo usvojili na XVIII. Općem saboru su veća uključenost članica i članova, viši standardi unutarstranačke demokracije i jačanje transparentnosti u radu i financiranju stranke. Novim Statutom stvorili smo okvir za kvalitetnije djelovanje HDZa, te naglasili političko usmjerenje o daljnjem uključivanju i snažnijem sudjelovanju žena i mladih u tijelima HDZ-a na lokalnoj i nacionalnoj razini.

Bio sam član Središnjeg izbornog povjerenstva HDZ-a koje nadzire provođenje unutarstranačkih izbora i sudjelovao sam u pripremi i propisnoj provedbi više desetaka izbora na različitim stranačkim razinama. Član sam Povjerenstva za Statut te potpredsjednik stranačkog Odbora za pravosuđe.

Potpredsjednik sam Mladeži Europske pučke stranke (YEPP) u drugom mandatu. Kao najveća europska politička organizacija mladih, raspravljamo, analiziramo i predlažemo prije svega javne politike usmjerene prema mladima, ali i ostalim europskim temama. Dobar dio prijatelja i kolega politički je aktivan na lokalnim, regionalnim i nacionalnim razinama u svojim državama. Kroz Mladež EPP-a dobio sam priliku razumijevati značajne razlike koje postoje među perspektivama država članica te se na taj način uspješno zalagati za hrvatske interese u europskim forumima.

Koordinirao sam izradu HDZ-ovog Programa „Hrvatska za generacije“ za izbore za Europski parlament održanima u svibnju 2019. Naš program temeljio se na pet ključnih poglavlja – uspješna europska Hrvatska, Europa rasta i poduzetništva, demokršćanski solidarna Europa, Europa nove generacije te sigurna i globalno snažna Europa. Na prijedlog Mladeži HDZ-a i HDZ-a Grada Zagreba, dobio sam povjerenje Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a da budem nositelj liste HDZ-a za europske izbore.

Na izborima smo dobili većinsku podršku hrvatskih birača, a u Europski parlament sam izabran s 52.309 glasova hrvatskih birača. Povjerenje koje sam dobio obvezuje me iskoristiti mandat za čvrsto i dosljedno zalaganje za interese hrvatskih građana i položaj Hrvatske. Prioriteti mog parlamentarnog rada su odgovorna migracijska politika, uravnoteženi razvoj za sve dijelove i sve generacije Europe te očuvanje kvalitete našeg europskog načina života u vrijeme velikih tehnoloških i globalnih promjena. Moj glavni politički cilj ostaje samosvjesna i razvijena Hrvatska u snažnoj, ujedinjenoj i modernoj Europi i za to se nastavljam boriti u Europskom parlamentu.