fbpx
19. prosinac 2019.
Europski parlament

Ressler Komisiji: Hrvatski građani trebaju uživati ista prava viznog režima, kao i drugi građani EU

Hrvatska, Bugarska, Rumunjska i Cipar preostale su države članice koje još uvijek ne uživaju načelo reciprociteta između Europske unije i Sjedinjenih Američkih Država. Situacija u kojoj se građani navedenih država članica trenutno nalaze stavlja ih u neravnopravni položaj u odnosu na ostale građane Europske unije.

Iako su Hrvatska i Cipar označene kao pozitivni primjeri za države članice u program izuzeća od viza (VWP), početkom listopada ove godine primljena je samo Poljska.

Upravo zato, hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Karlo Ressler (HDZ/EPP) postavio je dva pitanja Europskoj komisiji zbog neravnopravnog položaja hrvatskih građana.

1. Koje je mjere poduzela Europska komisija (od prosinca 2018. godine) kako bi pružila podršku državama članica Europske unije, osobito Hrvatskoj, za ulazak u program izuzeća od viza (VWP)?

2. Koliki je napredak ostvaren između Europske unije i SAD-a u osiguravanju putovanja bez vize za sve države članice Europske unije?

„Hrvatska je napravila puno pomaka u odnosima sa Sjedinjenim Državama kada je u pitanju ukidanja viza za naše građane. Od Komisije očekujem da pruži punu potporu državama članicama koje ne uživaju načelo viznog reciprociteta sa SAD-om, kako bi svi građani Unije bili u ravnopravnom položaju”, izjavio je Ressler.

Rezolucija Europskog parlamenta iz 2017. godine navodi, između ostaloga, i izvršenje zakonskih obveza Europske komisije, odnosno privremeno suspendiranje ukidanja viza za građane Sjedinjenih Američkih Država kada putuju u Europsku uniju dok se ne implementira vizni reciprocitet sa svim zemljama članicama Unije. Takav razvoj događaja svakako bi bio kontraproduktivan i ne bi pomogao procesu ukidanja viza za Hrvatsku.

Kao član Odbora za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove (LIBE) zastupnik Ressler aktivno će pratiti razvoj oko viznog reciprociteta, a od Komisije se očekuje da u što skorije vrijeme prezentira posljednji napredak po pitanju ukidanja viza za SAD za sve građane Europske unije.