fbpx

Poduzetništvo

Vjerujem u poduzetništvo.

Ono je pokretač cjelokupnog gospodarstva i temelj otvaranja novih radnih mjesta. Mali i srednji poduzetnici glavni su nositelji gospodarstva, inovacija, zapošljavanja i društvene integracije. Oni su ključ rasta hrvatskog gospodarstva.

U Europi mali i srednji poduzetnici stvaraju dvije trećine svih novih radnih mjesta u privatnom sektoru i održavaju stopu rasta broja novih radnih mjesta dvostruko većom nego u velikim trgovačkim društvima, a svake godine stvaraju više od četiri milijuna novih radnih mjesta.

U prvih pet godina članstva u EU kroz pet tisuća projekata financiranih iz europskih fondova 4,5 milijardi kuna direktno je stavljeno na raspolaganje poduzetnicima, što je potaknulo ukupno 7 milijardi kuna novih ulaganja. Zato ću se zalagati za još snažnije otvaranje povoljnih izvora financiranja za male i srednje poduzetnike i start-upove, prvenstveno kroz program InvestEU programa koji se u novom proračunu povećava s dosadašnje 4 milijarde na 13 milijardi eura.

Znam koliko je truda, rada i odricanja potrebno uložiti u uspješnu poslovnu priču. Zato administracija treba olakšati pristup informacijama, pojednostaviti procese i administrativne troškove. U mandatu Vlade smanjeno je porezno opterećenje za 6,5 milijardi, a nepotrebni administrativni zahtjevi su smanjeni u iznosu od 2,5 milijardi kuna.

Kao i u Europi, tako je i u Hrvatskoj ključ razvoja poduzetništva odgovarajući obrazovni sustav, pristup financijskim sredstvima i kreditima, stabilan okvir propisa i poreznog sustava i smanjenje administracije. Zalagati ću se za lakši pristup informacijama, smanjenje administrativnih opterećenja i pojednostavljenje procedura za sudjelovanje poduzetnika u korištenju sredstava europskih strukturnih i investicijskih fondova i programa Unije.

Cijeli program možete pogledati ovdje (Program HDZ-a).