fbpx
16. travanj 2020.
Europski parlament

Podrška novim mjerama u borbi protiv krize uzrokovane pandemijom COVID-19

Prvog dana dvodnevnog zasjedanja Europskog parlamenta, na izvanrednoj plenarnoj sjednici se raspravlja o izmjenama proračuna Europske unije.

U sklopu prve izmjene proračuna za 2020. predložena su dodatna sredstva za Europski centar za sprječavanje i kontrolu bolesti u iznosu od 3.6 milijuna eura te 350 milijuna eura pomoći Grčkoj za rješavanje povećanih migracijskih pritisaka. Na glasovanju će se naći i potpora Albaniji nakon potresa u iznosu od 100 milijuna eura.

Glasuje se i o žurnoj potpori zdravstvenim sektorima u najugroženijim zemljama u iznosu od 3 milijarde eura te o nabavi medicinske opreme za države članice u kojima vlada nestašica, a te izmjene bit će dijelom druge izmjene proračuna za 2020. Ova sredstva bit će dostupna putem Instrumenta za hitnu potporu (2.7 milijardi eura) i sustava rescEU (300 milijuna eura).

Također, na plenarnoj sjednici glasa se i o mjerama fleksibilnosti pri upotrebi europskih strukturnih i investicijskih fondova u odgovoru na pandemiju bolesti COVID-19, a one uključuju pružanje privremene mogućnosti 100%-nog sufinanciranja iz proračuna EU-a za provedbu programa kohezijske politike, kao i dodatnih mogućnosti prijenosa između Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR), Europskog socijalnog fonda (ESF) i Kohezijskog fonda te prijenosa iz jedne kategorije regija u drugu.

Na plenarnoj sjednici sudjelovali su i predsjednik Europskog vijeća, Charles Michel te predsjednica Europske komisije, Ursula von der Leyen koja je u svom govoru posebno istaknula 1 milijardu eura namijenjenu hrvatskim tvrtkama te govorila o mnogim mjerama kojima se pomaže državama članicama.

Kao izvjestitelj Europske pučke stranke (EPP) za europski proračun za 2021. godinu, zastupnik Karlo Ressler smatra kako su pandemija COVID-19 i povezane negativne gospodarske posljedice dodatno pokazale važnost snažnog i fleksibilnog proračuna Europske unije koji će sada morati odgovoriti na potpuno nove izazove.

Zbog suočavanja s pandemijom koronavirusa, diljem Europe dolazi do donedavno nezamislivog pada gospodarske aktivnosti koji nažalost nije moguće izbjeći, ali se mora aktivirati svaki euro kako kriza ne bi bila duža i teža nego što je to neizbježno.

navodi zastupnik Ressler.

Zastupnica Sunčana Glavak ističe kako Europski parlament podržava napore država članica i europskih institucija u borbi protiv posljedica pandemije koronavirusa.

Predložene mjere i izmjene proračuna pokazuju snagu europskog koordiniranog odgovora u nastojanjima da se zaštiti europske građane i europsko gospodarstvo. Moramo djelovati brzo, odlučno i cjelovito kako bismo se što prije oporavili“, naglašava zastupnica Glavak.

Zastupnik Tomislav Sokol istaknuo je zadovoljstvo mjerama za pomoć državama članicama i građanima Europske unije. “Europska pomoć je stvarna i konkretna, a vjerujem da će biti i još veća. Ovdje nije riječ o peglanju imidža s malim donacijama, već o ogromnim financijskim sredstvima koje Unija stavlja na raspolaganje državama članicama. To su sredstva koja čuvaju naše plaće, naše gospodarstvo i naš zdravstveni sustav. Jedino nas europska solidarnost čuva od kolapsa i to je važno zapamtiti”, zaključuje Sokol.

Pored prijedloga Komisije za izmjenu europskog proračuna oslobađanjem 3,57 milijardi eura za rješavanje krize COVID-19, snažno pozdravljam zajedničku rezoluciju Europskog parlamenta o paketu oporavka kako bi se osigurao zajednički, učinkovit i koordiniran odgovor na trenutnu i buduće krize na europskoj razini. Našim obraćanjem Komisiji pozivamo da dodatno ojača Mehanizam Unije za civilnu zaštitu i RescEU radi poboljšanja europskog upravljanja rizikom od katastrofa, spremnosti i prevencije kao i zajedničke opreme, materijala i zaliha lijekova. Osim strašne bolesti koja je sve nas učinila taocima i blokirala naša gospodarstva, ne bismo trebali zaboraviti nepredvidive katastrofe i svakodnevne prijetnje prirode, poput potresa kojima smo bili svjedoci u Hrvatskoj i prošle godine u Albaniji. Svi ovi događaji zahtijevaju više sredstava za oporavak društva i stoga RescEU mora brže i budnije postupati i odgovarajućim sredstvima pružiti odgovore u vremenima kada ih društvo očekuje.

navodi zastupnica Željana Zovko

Rasprava se nastavlja sutra kada će se glasati i o Rezoluciji o usklađenom djelovanju EU-a za suzbijanje pandemije bolesti COVID-19 i njezinih posljedica.