fbpx
13. veljače 2024.
Europski parlament

Parlamentarni odbori usvojili Akt o umjetnoj inteligenciji nakon trijaloga

Nakon završenih trijaloga, sunadležni Odbor za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove (LIBE) i Odbor za unutarnje tržište i zaštitu potrošača (IMCO) Europskog parlamenta danas su usvojili usklađene odredbe Akta o umjetnoj inteligenciji.  

Akt o umjetnoj inteligenciji donosi usklađena pravila na zajedničkom europskom tržištu za ovu naprednu tehnologiju, koja iz temelja mijenja svijet kakvog poznajemo. U takvim promijenjenim okolnostima, novi okvir donosi se s ciljem zaštite temeljnih prava građana i potrošača u novoj digitalnoj eri, ali i poticanja inovacija. Pravila se uvode na temelju stupnjevanog potencijala sustava umjetne inteligencije da prouzroče štetne posljedice, odnosno što je rizik za štetnu posljedicu veći i regulatorni zahtjevi su stroži. 

Akt o umjetnoj inteligenciji, između ostalog, definira umjetnu inteligenciju u skladu s međunarodnim standardima, s naglaskom na strojnom i dubokom učenju. Uspostavlja se okvir za poticanje inovacija, s posebnim fokusom na mala i srednja poduzeća. U središtu se nalaze pravila za visokorizične sustave umjetne inteligencije, odnosno one čija uporaba nosi značajne rizike za zdravlje, sigurnost ili temeljna prava. Uspostavlja se i Ured za umjetnu inteligenciju, odnosno nadzorno tijelo koje će imati savjetodavnu ulogu, dok će izvršne ovlasti imati nacionalna tijela i Europska komisija. Također, predviđaju se zahtjevi transparentnosti za sustave umjetne inteligencije opće namjene, poput ChatGPT-a. 

Akt donosi zabranu upotrebe sustava za daljinsku biometrijsku identifikaciju na javnim površinama, u stvarnom vremenu, osim u točno određenim iznimkama: u slučajevima traganja za nestalim osobama, sprečavanja neposredne opasnosti za sigurnost (npr. teroristički napadi) te identificiranja počinitelja najtežih kaznenih djela.

„Nakon trijaloga, danas smo korak bliže ka donošenju novih i jedinstvenih pravila za sustave umjetne inteligencije. Uspostavom jasnog okvira želimo iskoristiti sve mogućnosti, ali i minimizirati rizike. Europi su potrebni okvir povjerenja i pravna sigurnost, jasno uz inovacije i konkurentnost – koje Aktom o umjetnoj inteligenciji želimo potaknuti“, istaknuo je zastupnik Ressler.  

Europska unija je prva na svijetu započela raspravu o zakonodavstvu na području umjetne inteligencije. Kao potpredsjednik Posebnog odbora za umjetnu inteligenciju, zastupnik Ressler je od samog predlaganja Akta sudjelovao u kreiranju parlamentarne pozicije, uloživši i niz amandmana usmjerenih na preciznije definiranje obveza. Njegovo usvajanje očekuje se na plenarnoj sjednici u travnju. Suizvjestitelji su zastupnici Dragoş Tudorache i Brando Benifei.