fbpx
10. listopad 2019.
Europski parlament

Otvoren Ured Slavonije u Bruxellesu

U utorak navečer u prostorima Razvojne agencije Osječko-baranjske županije otvoren je Ured Slavonije koji će zastupati interese Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske, Brodsko-posavske, Požeško-slavonske i Virovitičko-podravske županije.

U razgovoru sa županima slavonskih županija, zastupnik Ressler naglasio je važnost prepoznavanja isprepletenosti i neodvojive povezanosti lokalnih, županijskih, nacionalnih ali i europskih razina vlasti te vitalnosti Projekta Slavonije, Barenje i Srijema.

Projekti u području poduzetništva, poljoprivrede, obrazovanja, zdravstva, vodoopskrbe i odvodnje, kulturne i prirodne baštine, prometa i energetike pridonose gospodarskom rastu, zapošljavanju i demografiji. Upravo će Ured Slavonije u Bruxellesu omogućiti brži i efikasniji nastup slavonskih županija prema institucijama Europske unije koji će potaknuti nove gospodarske i demografske trendove.

S ciljem osiguranja 2,5 milijardi eura iz europskih fondova isključivo za projekte na području pet slavonskih županija, pokrenut je Projekt Slavonija, jedinstven koncept za cijelu Europsku uniju, kojim se uspostavlja novi model suradnje lokalne, regionalne, nacionalne i europske razine vlasti kod usuglašavanja razvojnih potreba i njihove realizacije. Upravo zato važnos je nastaviti s odgovornim politikama unutar Europskog parlamenta kako bi i u novom Višegodišnjem financijskom okviru omogućili novi razvoj slavonskih krajeva, uz olakšanu komunikaciju između europske i lokalne razine.