fbpx
06. listopad 2022.
Lokalne aktivnosti

Konferencija ‘Ususret Schengenu – najvećem slobodnom prostoru kretanja na svijetu’

Zastupnik Karlo Ressler sudjelovao je na konferenciji ‘Ususret Schengenu – najvećem slobodnom prostoru kretanja na svijetu’ u organizaciji Mladeži Hrvatske demokratske zajednice. Uz zastupnika Resslera, uvodne govore su održali i zastupnica Sunčana Glavak te glavni tajnik Hrvatske demokratske zajednice Krunoslav Katičić, a u panel raspravi sudjelovali su saborski zastupnici Davor Ivo Stier i Nikola Mažar, član Odbora za vanjske i europske poslove HDZ-a Ivan Zeko-Pivač te predsjednica Zajednice poduzetnika i obrtnika HDZ-a Koprivničko-križevačke županije Ljiljana Šapina. 

Na ovotjednoj plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu raspravljalo se o Rumunjskom i Bugarskom ulasku u Schengen, najveći zajednički prostor slobodnog kretanja na svijetu. Kao inicijator amandmana na Izvješće, koji između ostalog potvrđuje hrvatsku spremnost za ulazak u Schengen, zastupnik Ressler je uvodno istaknuo kako je Hrvatska prošla temeljit proces schengenske evaluacije u kojem je i prethodna i aktualna Europska komisija potvrdila našu spremnost za ulazak. Također, zastupnik je naglasio dugogodišnji rad na razini Vijeća hrvatskih predstavnika, kao i rad u Europskom parlamentu, što će u konačnici rezultirati da hrvatski građani konačno osjete sve benefite članstva u Europskoj uniji. 

“Nakon tehničkih i političkih koraka, proces hrvatskog ulaska u Schengen sada je u svojoj završnoj, ali i najvažnijoj fazi. Pred nama je rad na pozitivnom mišljenju Europskog parlamenta za hrvatski pristup Schengenu, a nakon toga i rad na jednoglasnoj podršci svih država članica Europske unije. Hrvatski građani imaju pravo biti dio Europe bez granica, a naše članstvo u sigurnosnom je i gospodarskom interesu cijele Europe”, rekao je Ressler.