fbpx
05. veljače 2020.
Europski parlament

Komisija predstavila novu metodologiju pregovora o pridruživanju EU

Politika proširenja jedna je od najuspješnijih politika Europske unije, koja omogućava stabilnost i razvoj gotovo cijele Europe, uključujući i Hrvatsku. Prednosti proširenja Europske unije vidljivi su kroz trostruko veću trgovinsku razmjenu između nove članice i već postojećih članica Unije, kao i kroz veći globalni utjecaj Europske unije.

Predstavljanjem nove metodologije pregovora o pridruživanju Europskoj uniji, Europska komisija je potvrdila kako cijeli proces mora biti vjerodostojniji, brži i učinkovitiji, uz jasnije političko vođenje i uspostavljanje snažnije europske perspektive za jugoistočnu Europu.

Upravo su Albanija i Sjeverna Makedonija ostvarile izniman napredak u ostvarenim reformama koji su prepoznali i povjerenici u Europskoj komisiji, ali i većina država članica Europske unije. Povjerenik za proširenje Olivér Várhelyi pozdravio je ostvareni napredak ove dvije zemlje jugoistočne Europe te naglasio kako Komisija čvrsto stoji uz preporuke otvaranja pristupnih pregovora.

Kao član u parlamentarnom Izaslanstvu za stabilizaciju i pridruživanje EU-a i Albanije zastupnik Ressler je naglasio kako je blokiranje početka pregovora za Albaniju i Sjevernu Makedoniju strateška pogreška koja dovodi u pitanje vjerodostojnost cijele Europske unije.

Revidirana metodologija pristupnih pregovora osigurat će kvalitetan okvir kako bi se napredak svake države kandidatkinje valorizirao prema objektivnim kriterijima. U svom radu u Europskom parlamentu nastavit ću pružati maksimalnu podršku Sjevernoj Makedoniji i Albaniji, kako bi ove europske države, naravno uz ispunjenje svih uvjeta, otvorile pristupne pregovore s Europskom unijom

zaključio je Ressler

Europska komisija predlaže grupiranje poglavlja u šest tematskih skupina koje će uključiti temeljna pitanja poput vladavine prava, reforme javne uprave, ekonomskih kriterija; unutarnje tržište; konkurentnost i uključiv rast; zeleni program i održivu povezanost; resurse, poljoprivredu i koheziju te vanjske odnose.