fbpx

Europa

Vjerujem u Europu.

Povijest Europe bila je ispisana tragičnim ratovima i žrtvama. Upravo takvo naslijeđe je u drugoj polovici prošloga stoljeća dovelo do stvaranja Europske unije kao zajednice koja uvažava nacionalne posebnosti i strateške interese, ali i osigurava zajedničke odgovore na transnacionalne izazove koje države članice ne mogu samostalno riješiti. Zato vjerujem u razvoj Europske unije kao zajednice suverenih i ravnopravnih država.

Ideja europskih integracija donijela je, nakon Drugog svjetskog rata, mir našem kontinentu koji je omogućio da nakon dva razarajuća svjetska rata izgradimo međusobno povjerenje, ojačamo gospodarsku suradnju i postanemo drugo najveće slobodno i jedinstveno tržište na svijetu. Pola milijarde ljudi danas uživa u temeljnim slobodama kretanja ljudi, roba, usluga i kapitala.

Europa je izgrađena na tri stupa: grčkoj filozofiji koja je Europu gradila u spoznajnom smislu neumoljivom potragom za znanjem i istinom, rimskom pravu koje je strukturno oblikovalo ideju države i institucija te kršćanstvu koje je Europi podarilo duh na kojem su izgrađene temeljne vrijednosti i tradicija svih europskih naroda. Stoga, ne treba Europsku uniju promatrali samo kao zajedničko tržište ili adminstrativni aparat. Ona u isto vrijeme predstavlja i zajedničku kulturu, povijest i vrijednosti europskih naroda.

Kao punopravna članica Hrvatska ima odgovornost, ali iznad svega brojne mogućnosti. Prednosti članstva u Europskoj uniji moraju osjetiti sve naše generacije u svim krajevima Hrvatske. Europska politika ispunjava svoj cilj samo ako je europski građani osjete u svom svakodnevnom životu, u svim lokalnim zajednicama. Stoga ću se zalagati za što skoriji ulazak u schengensko i Euro područje, za više razvojnih projekata iz europskih fondova, ali i za još kvalitetnije korištenje svih prilika koje Hrvatskoj stoje na raspolaganju.

Cijeli program možete pogledati ovdje (Program EPP-a).