fbpx
30. rujan 2024.
Europski parlament

Nastavak dijaloga o planu rasta za zapadni Balkan

Plan rasta vrijedan 6 milijardi eura za svih šest zemalja stvarni je politički poticaj prema procesu proširenja koji će približiti zemlje zapadnog Balkana Europskoj uniji.

Karlo RESSLER

Nakon što je u travnju ove godine uspješno postignut dogovor o planu rasta za zapadni Balkan, zastupnik Karlo Ressler nastavio je dijalog o njegovoj provedbi tijekom razmjene mišljenja s glavnim direktorom Europske komisije za susjedsku politiku i pregovore o proširenju, Gertom Janom Koopmanom, na zajedničkom sastanku Odbora za vanjske poslove i Odbora za proračune.

Ressler je Komisiji postavio nekoliko pitanja o konkretnom planu provedbe, s posebnim naglaskom na veću transparentnost i odgovornost kroz detaljniju proračunsku nomenklaturu, kao i na mjere usmjerene na pomoć Bosni i Hercegovini (BiH) u predaji njezinog reformskog plana.

Koopman je u ime Komisije izjavio kako planiraju detaljno pojasniti proračune po zemljama, što će se nadovezati na već objavljenih pet paketa i biti dostupno u kontekstu godišnje proračunske procedure. Što se tiče BiH, kaže da je postignut značajan napredak, a nacrt paketa da je u naprednoj fazi, no još nije postignut konačni cilj. Međutim, napomenuo je kako postoji nada da će reformski paketi biti finalizirani nakon nadolazećih izbora u zemlji.

Cijelu razmjenu mišljenja možete pogledati ovdje, a više informacija o planu rasta za zapadni Balkan saznajte na stranici Europske komisije.