fbpx
04. travanj 2024.
Europski parlament

Postignut dogovor o planu rasta za zapadni Balkan

U zadnjim tjednima europskog legislativnog ciklusa, nakon intenzivnih pregovora između Europskog parlamenta i Vijeća o uspostavi Instrumenta za reforme i rast za zapadni Balkan, u četvrtak ujutro postignut je politički dogovor između europskih institucija. EU time pokazuje jasnu predanost proširenju prema zemljama zapadnog Balkana i njihovom procesu pristupanja.

Zastupnik Karlo Ressler u ulozi suizvjestitelja Europskog parlamenta istaknuo je kako bi ovaj mehanizam trebao ubrzati provedbe dogovorenih reformi pod jasno uvjetovanim kriterijima. Uvjeti u područjima demokratskih standarda, vladavine prava i usklađenosti s vrijednostima EU-a ostat će ključni za pristupanje.

„Plan rasta vrijedan 6 milijardi eura za svih šest zemalja stvarni je politički poticaj prema procesu proširenja i ubrzanju strukturnih i institucionalnih reformi, uključujući usklađenost s Zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU-a te viznom politikom. Nakon povijesnog otvaranja pregovora o pristupanju Bosne i Hercegovine, ovo je još jedan važan instrument koji će približiti zemlje zapadnog Balkana Europskoj uniji,“ poručio je Ressler

Podsjetimo, Europska komisija je Instrument predstavila u studenom prošle godine, s ciljem da se ubrza konvergencija šest zemalja s prosjekom Europske unije, kao i donošenja temeljnih reformi i ekonomske integracije. Instrument bi se sastojao od dvije milijardi eura bespovratne pomoći i četiri milijarde povoljnih zajmova.

Finalno glasovanje o Instrumentu očekuje se na zadnjoj plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u travnju.