fbpx
18. listopad 2021.
Lokalne aktivnosti

Znanstveno-stručni skup o demokršćanstvu

Zastupnik Karlo Ressler u petak 15. listopada na Hrvatskom katoličkom sveučilištu organizirao je cjelodnevni znanstveno-stručni skup pod nazivom Demokršćanstvo: izvori, postignuća i perspektive u partnerstvu sa Zakladom Konrad Adenauer. Konferenciju je otvorio rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić, a potom su pozdravne govore održali organizatori zastupnik Ressler i Marko Prusina ispred Zaklade Konrad Adenauer.

Sama konferencija je bila podijeljena u tematske cjeline u kojima su se izmjenjivali govornici iz područja politologije, povijesti, komunikacije, teologije i operativne politike koji su održali izlaganja o izvorima, obilježjima i razvoju demokršćanstva, povijesnom iskustvu demokršćanstva u Hrvatskoj te ideološkim izazovima i demokršćanstvu u suvremenoj demokraciji.

Ressler je u svom predavanju predstavio novi dokument Europske pučke stranke o smjeru i budućnosti kršćanske demokracije u Europi Budućnost kršćanske demokracije – Orijentir za buduće generacije, koji se bavi značajem i perspektivama demokršćanskih politika u Europi i Hrvatskoj, a u čijoj izradi sudjelovao kao član radne skupine te kao član radne skupine Kluba Europske pučke stranke (EPP) za međukulturalne odnose i međureligijski dijalog.

„Naš dokument u suštini pokušava osuvremeniti sve ono što je postojalo i ranije, prevesti sva ta načela u današnje vrijeme, u današnje izazove, ali u suštini pokušava odgovoriti na pitanje što bi demokršćanska ideja konzistentno, dosljedno provedena značila za našu poziciju prema primjerice reguliranju umjetne inteligencije, prema suočavanju s klimatskim promjenama, prema jednom novom okruženju i promijenjenom načinu u kojem ljudi rade, kako bi se demokršćanstvo trebalo postaviti prema izazovu migracija i svim onim ostalim jednako uočljivim i jednako prisutnim izazovima koji stvarno duboko oblikuju Europu, duboko oblikuju svijet, ali i duboko oblikuju Hrvatsku i sve nas zajedno“, izjavio je Ressler.