fbpx
05. ožujak 2020.
Europski parlament

Zastupnik Ressler predstavio amandmane na političke smjernice proračuna EU za iduću godinu

Kao član Odbora za proračune (BUDG), Karlo Ressler, predstavio je svoje amandmane u Europskom parlamentu kojima službeno započinje njegov rad kao izvjestitelja Europske pučke stranke (EPP) za proračun Europske unije za 2021.

Ključni prioriteti podnesenih amandmana na političke smjernice Europskog parlamenta za proračun 2021. godine oslonjeni su na tri važna stupa kojima je zastupnik odredio svoje djelovanje. Prvo, Europe nove generacije, dio posvećen jačanju istraživanja i razvoja, digitalnih tehnologija te veće uloge malih i srednjih poduzeća u proračunu, čime se direktno utječe na inkluzivniji i snažniji gospodarski rast Europe te samu inovativnost jedinstvenog europskog tržišta.

Drugi dio ključnih amandmana koje je zastupnik podnio odnose se na migracije i sigurnost, posebice u kontekstu jačanja sigurnosti vanjskih granica, ali i europskih agencija koje se bave zaštitom sigurnosti europskih građana.

Posljednji dio amandmana posvećen je rastu solidarnosti Europe na svim razinama te snažnijoj kohezijskoj politici. Kohezijska politika, kao jedna od najuspješnijih europskih politika u području rasta razvojnih potencijala država članica, ali i smanjivanju razlika u društvenoj i gospodarskoj razvijenosti regija u Europi, mora ostati jedna od najsnažnijih politika i u idućem proračunu, posebice kada gledamo cijelu iduću sedmogodišnju financijsku perspektivu. Stoga je podupiranje takve politike od izrazite važnosti za slabije razvijene zemlje, posebice i za Hrvatsku koja je najmlađa država članica.

Ostvarenje naših političkih obveza prema građanima moguće je samo kroz održiv i investicijski orijentiran proračun koji mora pokazati spremnost Europe za digitalnu tranziciju, ali isto tako odgovoriti na izazove kada govorimo o rješavanju klimatskih, demografskih te razvojnih pitanja

navodi zastupnik Ressler

Spomenimo kako je zastupnik Ressler sudjelovao i na radu usvajanja ovogodišnjeg proračuna kao član Izaslanstva Europskog parlamenta u sklopu posebnog Odbora za mirenje. Ovogodišnji proračun Europske unije iznosi ukupno 169 milijardi eura te je posljednji godišnji proračun u trenutnom Višegodišnjem financijskom okviru 2014. – 2020.

Rad na proračunu za 2021. godinu odvija se u izrazito zanimljivom trenutku, paralelno s njime usvaja se i novi Višegodišnji financijski okvir, efekti izlaska Ujedinjene Kraljevine iz Europske unije su sve vidljiviji, migracijski pritisak sve je izraženiji stoga će biti potrebno pronaći odgovarajuću visinu financijskih sredstva kojima će se odgovoriti na izazove s kojima se Europa danas susreće.