fbpx
30. siječanj 2020.
Europski parlament

Zastupnik Ressler o Brexitu

Europski parlament je usvojio Sporazum o povlačenju Ujedinjene Kraljevine iz Europske unije, što je povijesni izlazak jedne države članice. Nakon gotovo četiri godine od održanog referenduma, ovim usvojenim Sporazumom omogućit ćemo maksimalnu sigurnost europskim i britanskim građanima, kao i poslovnim subjektima unutar Europske unije i Ujedinjene Kraljevine.

Povijesna važnost ovakvog glasovanja u Europskom parlamentu sada u fokus stavlja buduće odnose između Europske unije i Ujedinjene Kraljevine. Unutar samog Brexita postoje isključivo gubitnici jer Ujedinjena Kraljevina ostaje bez prednosti koju ima kao država članica, a Unija gubi stalnu članicu Vijeća sigurnosti UN-a, nuklearnu silu i jednu od najvećih uplatiteljica u europski proračun.

Zastupnik Karlo Ressler glasovao je za Sporazum, a za Slobodnu Dalmaciju dodatno je približio buduće pregovore između Europske unije i Ujedinjene Kraljevine, kao i već sada vidljive učinke Brexita.

U europskom proračunu mora i dalje biti dovoljno sredstava za kohezijsku politiku usmjerenu na smanjivanje razlike između gospodarskog razvoja država članica. Izlazak UK-a to će, nažalost, otežati. Jedna od naših prvih i važnijih zadaća će stoga pri izradi novog sedmogodišnjeg financijskog okvira, ali i novog proračuna za 2021. godinu, o kojem ću pregovarati u ime EPP-a, biti pronaći način za investiranje u nove prioritete, uz pokrivanje manjka do kojeg će doći izlaskom Ujedinjene Kraljevine iz Europske unije

navodi zastupnik Ressler

Izlazak Ujedinjene Kraljevine ne znači i prestanak suradnje s Europskom unijom. Sada u fokus dolazi početak pregovora između UK i EU o važnim pitanjima za obje strane – trgovinski sporazum i pitanja vezana uz carinu, ribarstvo, standardi proizvoda, sigurnost na europskom kontinentu te suradnja u borbi protiv klimatskih promjena. Mnogi od ovih izazova moraju biti dogovoreni do kraja godine, kada istječe prijelazno razdoblje koje je predviđeno za postizanje dogovora Unije i UK-a oko novih odnosa.

Dostizanje tog roka se danas čini dosta ambiciozno, ali važnije od točnog vremena završetka pregovora bit će urediti sve aspekte odnosa pravedno, obostrano korisno i s pogledom na budućnost. U ubrzanom mijenjajućem globalnom okruženju, UK i EU moraju ostati blisko povezani

zaključuje Ressler