fbpx
12. veljače 2020.
Europski parlament

Zastupnik Ressler i članovi LIBE-a posjetili agenciju eu-LISA

Zastupnik Karlo Ressler, kao član Odbora za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove (LIBE), posjetio je operativni centar Europske agencije za operativno upravljanje opsežnim informacijskim sustavima u području slobode, sigurnosti i pravde (eu-LISA) u Strasbourgu, zajedno s kolegama iz Odbora.

Okupljenima se obratio izvršni direktor agencije Krum Garkov, koji je istaknuo važnost i izniman doprinos Agencije sigurnosti Unije, pogotovo u kontekstu implementacije sustava azila, upravljanja granicama te migracijskih politika. Pozdravio je i važnost međuinstitucionalne suradnje, pri kojoj je Europski parlament od velikog značaja.

Zastupnik Ressler je naglasio kako eu-LISA upravlja najvećim informacijskim sustavima javne sigurnosti u Europi te bez koje danas ne bi bila moguća sloboda kretanja unutar Europske unije.

Eu-LISA je agencija Europske unije koja je osnovana kao dugoročno rješenje za pružanje operativnog menadžmenta opsežnih IT sustava, koji su ključni instrumenti u implementaciji sustava azila, upravljanja granicama te migracijskih politika Europske unije. Osnovana je 2011., a sjedište joj je u Tallinnu (Estonija).