fbpx
03. rujan 2020.
Europski parlament

Zastupnici podržali Resslerove amandmane koji osiguravaju više sredstava za sigurnost građana

Odbor za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove (LIBE) danas je glasovao o proračunskim amandmanima za proračun Europske unije za 2021. godinu, čiji je glavni izvjestitelj hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Karlo Ressler.

Na prijedlog izvjestitelja zastupnici su podržali povećanja sredstva europske sigurnosne i pravosudne agencije, inicijative za potporu građanskih prava te programe borbe protiv nasilja nad ženama i diskriminacije ranjivih skupina društva.

„Povećanjem sredstava u području građanskih sloboda, pravosuđa i unutarnjih poslova dajemo signal našim građanima da su njihova sigurnost i prava na prvom mjestu. Države članice će također imati dodatna osigurana sredstva za pravosudnu suradnju i borbu protiv prekograničnih kriminalnih aktivnosti”, izjavio je zastupnik Ressler (HDZ/EPP).

Zastupnici su podržali znatno povećanje sredstava za Europsku agenciju za graničnu i obalnu stražu (Frontex) koja pruža pomoć u zaštiti europskih vanjskih granica, što je posebno važno za Hrvatsku koja štiti najdužu kopnenu granicu Europske unije. Također, zadužena je za normalno funkcioniranje Schengenskog prostora što je posebno važno u kontekstu globalne pandemije COVID-19 i zatvaranja granica prije nekoliko mjeseci. Ministarstvo unutarnjih poslova stoga može računati na još uspješniju suradnju s Frontexom pri sprječavanju nastavka ilegalnih migracija.

„Pitanje sigurnosti i migracija od presudne je važnosti za svaku državu članicu i traži adekvatnu financijsku potporu. Zato mi je drago što smo uspjeli izboriti široku podršku za više sredstava za sigurnost hrvatskih i europskih građana. Za to ću se nastaviti zalagati i u nastavku pregovora o europskom proračunu za 2021.”, zaključio je Ressler.