fbpx
14. studeni 2023.
Europski parlament

Zaštititi djecu od seksualnog iskorištavanja na Internetu

Odbor za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove (LIBE) Europskog parlamenta usvojio je pregovarački okvir za sprečavanje i borbu protiv seksualnog zlostavljanja djece u Internet prostoru, kojeg je podržao i zastupnik Karlo Ressler.

U Europskoj uniji zabilježeno je 59% globalnog štetnog sadržaja povezanog sa seksualnim iskorištavanjem djece, dok je posljednjih dvanaest godina takav sadržaj u dramatičnom porastu od 270%. Europska komisija je zato predložila novo zakonodavstvo, kako bi Europa dobila adekvatan okvir zaštite naših najmlađih sugrađana, primjeren novom digitalnom dobu. 

Novi okvir predviđa obvezu procjene rizika za pružatelje internetskih usluga od zlouporabe njihovih usluga za seksualno iskorištavanje djece te poduzimanja odgovarajućih mjera za njegovo ublažavanje. Jednako tako, njime se osigurava da stranice s pornografskim sadržajem imaju učinkovite sustave za provjeru dobi, kao i mehanizme za označavanje sadržaja seksualnog zlostavljanja djece.

Najveći izazov novog okvira bio je postizanje ravnoteže između detekcije sadržaja seksualnog zlostavljanja djece te zaštite privatnosti korisnika usluga na mreži. Između ostalog, Parlament donosi kompromisni prijedlog, u kojem sudska tijela mogu, na temelju razumno utemeljene sumnje, izdavati vremenski ograničene detekcijske naloge kada mjere ublažavanja rizika nisu učinkovite, a s ciljem efikasnog otkrivanja i uklanjanja štetnog sadržaja. Istovremeno, predviđa se izuzeće za alate koji koriste end-to-end enkripciju, poput WhatsApp-a, kako bi se zaštitila privatnost komunikacije korisnika.  

Pregovarački okvir prihvaćen je velikom većinom u nadležnom Odboru, s 51 glasom za, dva protiv i jednim suzdržanim, a očekuje i potporu na plenarnoj sjednici, nakon čega započinju trijalozi. Glavni izvjestitelj je zastupnik Javier Zarzalejos (EPP, Španjolska).