fbpx
19. siječanj 2021.
Europski parlament

Zaštita granica nužna je i radi stabilnosti jugoistoka Europe

Hrvatski zastupnik Karlo Ressler (HDZ/EPP) govorio je na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Bruxellesu o humanitarnoj krizi u Bosni i Hercegovini, odbacivši još jednom napade lijevih političkih grupa zbog učinkovite zaštite hrvatske i europske granice. Šatorski kamp Lipa, udaljen svega nekoliko kilometara od hrvatske granice, zapaljen je neposredno pred Božić zbog izostanka političke volje o premještaju migranata i izbjeglica koji borave u kampu.

Podsjetimo, kamp Lipa otvoren je u proljeće 2020. godine kao privremeni smještaj za migrante i izbjeglice koji su se nalazili na području Bihaća i okolice, posebno onih koji su spavali u improviziranim šatorima. U kampu je boravilo 1 200 migranata i izbjeglica koji sve do prije nekoliko dana nisu imali pristup tekućoj vodi i struji. 

Zastupnik Ressler u plenarnoj je raspravi naglasio kako svjedočimo neprekidnoj humanitarnoj i sigurnosnoj krizi u Bosni i Hercegovini uzrokovanoj neučinkovitom pristupu zaštite vanjskih granica, a vidljivo je i iskorištavanje rasprave za neutemeljene i politički motivirane napade na Hrvatsku, Grčku, Frontex, ali u suštini na europsku politiku zaštite granice.

“Pravi uzroci ove humanitarne situacije su u propusnim granicama i manjku graničnog i institucionalnog kapaciteta Bosne i Hercegovine, ali i u ne uvijek dovoljnom europskom angažmanu u našem neposrednom susjedstvu. Bihaćki kraj ne smije postati novi simbol neuspjeha politike migracija i azila. Bosna i Hercegovina mora učinkovitije upravljati svojim granicama i migracijama”, istaknuo je Ressler

Evidentno je kako Bosna i Hercegovina mora kvalitetnije pristupiti upravljanju migracijskim priljevom, kao i vlastitim granicama. Europska unija od 2018. godine osigurala je 88 milijuna eura za rješavanje i jačanje kapaciteta za upravljanje migracijskim izazovom. Početkom ove godine Europska komisija je najavila dodatnih 3,5 milijuna eura humanitarne pomoći za migrante i izbjeglice u Unsko-sanskom kantonu

“Europska unija mora snažnije pomoći, kao i inzistirati na političkoj volji i snažnijim ulaganjima u Bosni i Hercegovini u jačanju kapaciteta da kontroliraju svoje granice. Jedino tako može se izbjeći neprekidno ponavljanje ovakvih patnji koje gaze ljudsko dostojanstvo. Ne manje važno, to je presudno i za stabilnost jugoistoka Europe, regije od strateške važnosti za cijelu Uniju”, zaključio je Karlo Ressler.