fbpx
04. studeni 2019.
Europski parlament

Započeo period mirenja u proračunskom razdoblju između EU institucija

Zastupnik Ressler, kao član Izaslanstva Europskog parlamenta u Odboru za mirenje, sudjelovao je na prvom sastanku o odlučivanju proračuna za 2020. godinu.

Zastupnik Karlo Ressler sudjelovao je na prvom sastanku Odbora za mirenje na kojem se raspravlja i usvaja konačni tekst o proračunu za sljedeću godinu. Poseban Odbor za mirenje, predstavlja ključnu ulogu u godišnjem proračunskom postupku. Upravo kroz aktivnu raspravu između predstavnika Europske komisije, Vijeća i Europskog parlamenta usuglasit će se sve političke pozicije, ali i razmotriti najvažniji prioriteti za proračun 2020. Kroz ovaj dvotjedni period predstavnici Odbora za mirenje morat će zajedničkim snagama doći do finalnih iznosa, brojki kroz koje će se provoditi politike Europske unije.

Na prvom sastanku, predstavljene su pozicije svih institucija te su još jednom ponovljena područja u kojima postoje najveće nesuglasice oko usvajanja proračuna. Pitanje izlaska Ujedinjene Kraljevine iz Europske unije također je bilo jedno od pitanja s kojima se Odbor za mirenje suočava te pokušava pronaći kompromis koji ne bi išao na štetu europskih građana. Ovaj posljednji godišnji proračun u Višegodišnjem financijskom okviru (2014. – 2020.) trebao bi biti dobar temelj za idući VFO.

Glavni kriterij za idući proračun trebaju biti potrebe Europljana, a ne uski interesi institucija. Stoga su rezovi za program Erasmus+, Inicijativu za zapošljavanje mladih, Horizon 2020 te programe sigurnosti nedopustivi

navodi Karlo Ressler

Povjerenik za proračun i ljudske resurse, Günther Oettinger, istaknuo je kako je potrebna ujedinjenost Europskog parlamenta, Komisije i Vijeća u idućem proračunu, koji mora biti realan i ostvariv, komentirajući kako je potrebno staviti fokus na programe i instrumente koji su vezani uz istraživanje i razvoj te nove tehnologije.