fbpx
16. siječanj 2024.
Europski parlament

Za vrijeme belgijskog predsjedanja određuje se smjer Europe

Zastupnik Karlo Ressler održao je govor na plenarnoj sjednici u Strasbourgu, prilikom predstavljanja prioriteta aktivnosti belgijskog predsjedanja Vijećem EU, od strane premijera Alexendera De Crooa. Podsjetimo, Belgija je 1. siječnja preuzela rotirajuće predsjedništvo Vijećem Europske unije, pod sloganom ‘Zaštititi, Ojačati, Pripremiti’. 

Zastupnik Ressler naglasio je kako belgijsko predsjedanje zaključuje institucionalni ciklus Europe uoči europskih izbora, u presudnim trenucima za europski kontinent i za živote milijuna Europljana, uslijed velikih geopolitičkih nestabilnosti. ‘Pred nama je formaliziranje povijesnog dogovora o migracijama i azilu, čime konačno zauzimamo odgovoran, zdravorazumski i civilizacijski pristup prema jednom od ključnih europskih izazova. Ako želimo ostati najbolje mjesto za život na svijetu, Europa mora ozbiljnije shvatiti ulaganje u sigurnost, obranu i konkurentnost’, poručio je Ressler, koji je krajem prošle godine završio pregovarački proces u kojem je sudjelovao kao član najužeg tima europskih pučana za Pakt o azilu i migracijama. 

Europi je potrebna i ozbiljna revizija Višegodišnjeg financijskog okvira, ne samo radi važnosti pomoći Ukrajini. Ne smijemo zanemariti angažman s Bosnom i Hercegovinom, te europskim neposrednim susjedima na jugoistoku Europe u sljedećih šest mjeseci. Za vrijeme vašeg predsjedanja očekuju nas i ključni izbori koji će odrediti smjer Europe u turbulentnim vremenima koja su nesumnjivo pred nama, te vam želim puno uspjeha u predsjedanju Vijećem Europske unije’, zaključio je govor zastupnik Ressler.