fbpx
16. lipanj 2020.
Europski parlament

Videokonferencija za novinare uoči plenarne sjednice

Uoči plenarne sjednice Europskog parlamenta koja će se održati ovaj tjedan, održana je videokonferencija na kojoj je sudjelovao zastupnik Karlo Ressler, uz zastupnicu Ružu Tomašić i zastupnika Tonina Piculu.

Na plenarnoj sjednici koja će se održati od 17. do 19. lipnja zastupnici će raspravljati o novom dugoročnom proračunu Europske unije i fondu oporavka, o čemu se službeno trebaju očitovati i šefovi država EU-a i vlada na predstojećem sastanku na vrhu.

Uvodno je zastupnik Ressler istaknuo kako u fokus nadolazeće plenarne sjednice stavlja smjernice za proračun za 2021. godinu na kojima aktivno radi kao izvjestitelj Europske pučke stranke (EPP). Također, istaknuo je kako je pitanje Schengenskog prostora važno za ponovno pokretanje gospodarskih aktivnosti i turizma Europske unije.

“Rezolucija koju smo podržali na sjednici Odbora za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove vrlo je važna i za Hrvatsku jer njenim usvajanjem Europski parlament daje jasnu poruku kako je spreman potvrditi hrvatski ulazak u Schengenski prostor”, naglasio je Ressler.

Upitan o medijskim navodima oko nehumanog postupanja prema migrantima na hrvatskoj granici zastupnik Ressler je naglasio kako se radi o nepotvrđenim spekulacijama te kako je Europska komisija u stalnom kontaktu s Ministarstvom unutarnjih poslova, ali i s pučkom pravobraniteljicom.

“Naglašavamo u Europskom parlamentu kako se trebamo držati činjenica. Ne smijemo dopustiti stvaranje negativne percepcije među kolegama u Europskom parlamentu koju nastoje kreirati pojedini akteri kroz kontinuirane političke pritiske s ciljem promjene uspješne politike zaštite hrvatske i europske granice”, zaključio je Ressler.