fbpx
10. svibanj 2023.
Europski parlament

Usvojena izvješća o Srbiji i Kosovu

Zastupnici u Europskom parlamentu usvojili su na plenarnoj sjednici Izvješća o Srbiji i Kosovu, unutar kojih pozivaju na nastavak dijaloga između Beograda i Prištine, uz normalizaciju odnosa utemeljenu na načelu međusobnog priznanja. 

Izvješće o Srbiji naglašava kako bi pristupni pregovori s Beogradom trebali napredovati samo u slučaju da se Srbija uskladi sa vanjskopolitičkim prioritetima Europske unije, poput nametnutih sankcija prema Rusiji uslijed brutalne agresije na Ukrajinu. Također, navodi se kako Srbija ne ostvaruje značajan napredak u reformama vezanim uz članstvo u Europskoj uniji, posebice u pogledu vladavine prava. 

Zastupnik Karlo Ressler istaknuo je kako Izvješće detektira ključne probleme – od vladavine prava, preko organiziranog kriminala, do stanja u medijima, ali i pitanja koje se tiču Hrvatske poput suočavanja s nasljeđem agresije, pitanja nestalih osoba u Domovinskom ratu te zaštita manjinskih prava. Također, zastupnik je naglasio kako svjedočimo civilizacijskom udaljavanju od Europe od strane Srbije, što je posebno vidljivo u izostanku jasne osude ruske agresije na ukrajinski narod i Ukrajinu.