fbpx
21. travanj 2023.
Europski parlament

Upravljanje azilom i migracijama

Zastupnici u Europskom parlamentu podržali su početak pregovora s državama članicama oko ključnih reformskih dijelova europske politike azila i migracija, čime je otvoren put za konačno donošenje Pakta o azilu i migracijama. 

Zastupnici su većinski podržali pet prijedloga koji se odnose na migracije, poput dubinskih provjera državljana trećih zemalja na vanjskim granicama, informacijskog sustava kaznene evidencije i upravljanja azilom i migracijama. Podsjetimo, Europski parlament i rotirajuća predsjedništva Vijeća Europske unije obvezali su se na zajednički rad na usvajanju reforme Europske unije o migraciji i azilu, koja bi trebala biti finalno usvojena prije europskih izbora koji se održavaju u svibnju 2024. godine.

Zastupnik Karlo Ressler, kao član najužeg tima Europske pučke stranke (EPP) za pregovore o Paktu o azilu i migracijama, na ovotjednoj plenarnoj sjednici Europskog parlamenta upozorio je na sve snažniji migracijski pritisak koji uvelike podsjeća na krizu 2015. godine, kada je gotovo dva milijuna ljudi pristiglo na europske obale. Pozdravio je usvajanje pozicija o ključnim zakonodavnim prijedlozima sustava migracija i azila na nadležnom Odboru, kao i većinsku podršku zastupnika na plenarnoj sjednici. “Potreban nam je novi i odgovorniji sustav migracija i azila. Sustav koji može odgovoriti na ovu krizu, koji je solidaran za one koji su doista u potrebi, ali i nepokolebljiv prema krijumčarima koji ugrožavaju sigurnost našeg kontinenta”, poručio je Ressler.