fbpx
13. lipanj 2023.

Umjetna inteligencija nepojmljivom brzinom mijenja naše društvo

Uoči glasovanja o pregovaračkoj poziciji Europskog parlamenta, zastupnik Ressler sudjelovao je na današnjoj plenarnoj sjednici Europskog parlamenta o Aktu o umjetnoj inteligenciji.

Akt o umjetnoj inteligenciji ključna je legislativna inicijativa koja za cilj ima na adekvatan način pripremiti društvo i zajedničko tržište na promijenjene okolnosti koje donosi umjetna inteligencija. Pravila se uvode na temelju stupnjevanog potencijala sustava umjetne inteligencije da prouzroče štetne posljedice, odnosno što je rizik za štetnu posljedicu veći i regulatorni zahtjevi su stroži.

Kao potpredsjednik posebnog Odbora za umjetnu inteligenciju, zastupnik Ressler je od kada je Europska komisija predložila Akt u travnju 2021. sudjelovao u radu na Aktu, podnijevši i niz amandmana usmjerenih na kvalitetnije definiranje obveza svih sudionika u razvoju, stavljanju na tržište i korištenju sustava umjetne inteligencije. Zastupnik Ressler istaknuo je kako umjetna inteligencija, kao središnja tehnologija nove industrijske revolucije, nepojmljivom brzinom mijenja naše društvo, te kako se, poput svih alata, može koristiti i za dobro i za zlo, i za izgradnju boljeg društva, ali i za distopijske scenarije, poput masovne kontrole ili sustava društvenog vrednovanja.

“Uspostavom jasnih pravila moramo iskoristiti mogućnosti i minimizirati rizike. Oprez je potreban, ali nerazumno protivljenje pojedinim primjenama, poput daljinske biometrijske identifikacije radi pronalaska nestale djece, čini se promašenim’, rekao je Ressler.