fbpx
05. srpanj 2022.
Europski parlament

Ulazak Hrvatske u eurozonu

Zastupnik Karlo Ressler sudjelovao je u raspravi na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu oko uvođenja eura u Hrvatskoj. 

Podsjetimo, lideri država članica Europske unije krajem lipnja su podržali preporuku o ulasku Hrvatske u eurozonu, a prije službenog pristupanja predviđenog 1. siječnja 2023., Komisija objavljuje preporuku, o kojoj Europski parlament daje svoje mišljenje. Zadnji korak bit će usvajanje triju zakonodavnih prijedloga o hrvatskom pristupu, što će se dogoditi na sastanku Vijeća za ekonomiju i financije 12. srpnja. 

Na plenarnoj raspravi u Strasbourgu, ali i na prethodnoj raspravi na nadležnom parlamentarnom Odboru za ekonomsku i monetarnu politiku, hrvatski pristup eurozoni podržava velika većina zastupnika, kao i svi najveći zastupnički klubovi. Zastupnik Ressler u raspravi je istaknuo kako je unatoč ratu u Europi i dramatičnom povećanju cijena Hrvatska ispunila sve zahtjevne kriterije za uvođenje eura zahvaljujući odgovornim javnim financijama, jasnom opredjeljenju i naporima Vlade. Također, zastupnik Ressler reagirao je na istup zastupnika Ladislava Ilčića, uz navod kako neki danas zaboravljaju da kuna nikad nije bila svrha sama po sebi, nego oruđe za veću kvalitetu života hrvatskih obitelji.

“Hrvati i danas uglavnom štede u eurima, poduzeća koja izvoze i uvoze posluju u eurima, a zbog uvođenja eura uživamo rekordni kreditni rejting. Kao svjetska valuta, hrvatskim građanima euro će donijeti prednosti: manji tečajni rizik i ukidanje troška konverzije, državi otpornost i veću stabilnost, a izvoznicima konkurentnost. Uz euro, i rekordna europska sredstva koja potiču poduzetnost, inovativnost i digitalizaciju, imamo prvoklasnu generacijsku priliku za osnaživanje i preobrazbu”, zaključio je Ressler.