fbpx
13. prosinac 2022.
Europski parlament

U osjetljivom geopolitičkom trenutku potreban nam je snažniji Schengen

Zastupnik Karlo Ressler (HDZ/EPP) sudjelovao je u raspravi na posljednjoj ovogodišnjoj plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu oko nedavne odluke Vijeća za pravosuđe i unutarnje poslove o hrvatskom pristupanju Schengenskom prostoru, najvećem prostoru slobodnog kretanja na svijetu. 

Tri desetljeća od teško izborene neovisnosti i krvave agresije, na pragu deset godina članstva u Europskoj uniji, svjedočimo hrvatskom povratku Europi. Ulaskom u Schengen, ali i uvođenjem eura kao službene valute postajemo članica elitnog civilizacijskog kluba od samo petnaest zemalja koje su istodobno dio Europske unije, NATO saveza, Schengena i eurozone. 

Zastupnik Ressler istaknuo je kako u vrijeme duboke neizvjesnosti i rata na europskom kontinentu, ulazak u Schengenski prostor za Hrvatsku, uz bolju prometnu povezanost, veću konkurentnost, slobodu kretanja i veliku razvojnu priliku, donosi i dodatnu sigurnost – snažniju i otporniju državnu granicu. “Žao nam je da nisu primljene i Rumunjska i Bugarska, čiji građani već predugo čekaju ravnopravnost i potpunu slobodu kretanja. U ovom osjetljivom geopolitičkom trenutku, potreban nam je snažniji Schengen, koji uključuje i Rumunjsku i Bugarsku. Želim još jednom zahvaliti svima koji su pružali potporu hrvatskom članstvu u Schengenu posljednjih mjeseci”, poručio je Ressler.