fbpx
29. lipanj 2022.
Europski parlament

U Europskom parlamentu predstavljena hrvatska obrambena industrija

U organizaciji hrvatskog zastupnika Karla Resslera (HDZ/EPP) danas je u Europskom parlamentu održana konferencija o jačanju europskih sigurnosnih i obrambenih sposobnosti na kojoj su govorili bivša predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, zastupnica ukrajinske Vrhovne rade Maria Mezentseva i predsjednik Hrvatskog klastera konkurentnosti obrambene industrije Goran Basarac. 

U svom obraćanju zastupnik Karlo Ressler istaknuo je da je ruska agresija na Ukrajinu poziv za buđenje cijeloj Europi jer se mir i sigurnost ne mogu uzimati zdravo za gotovo niti na europskom kontinentu. „Sigurnost i obrana danas nisu pitanje izbora nego temeljna pitanja koja dolaze prije svega ostaloga. Hrvatska obrambena industrija jedan je od najsnažnijih i najuspješnijih hrvatskih izvoznih brandova i zajedno s ostalim europskim kolegama zaslužuje još snažniju podršku Europske unije kako bi Europa ostala najsigurniji kontinent na svijetu“ izjavio je Ressler.

Kolinda Grabar-Kitarović naglasila je da konferencija dolazi u trenutku kada u Madridu započinje ključni NATO susret na vrhu i kada je ruska agresija na Ukrajinu u potpunosti izmijenila sigurnosnu arhitekturu Europe. Bivša predsjednica istaknula je i da situacija poziva na jedinstvo i osnaživanje zajedničke obrane. Podsjetivši da 90% stanovnika Europske unije živi u NATO zemljama, pozvala je na dublju sinergijsku suradnju dvije organizacije. 

Predstavnici hrvatske obrambene industrije naglasili su važnu ulogu koju obrambene kompanije imaju u razvoju nacionalnih i europskih strateških sposobnosti. Istaknuto je da je Hrvatska među prvim državama članicama koja je strukturne i investicijske fondove za istraživanje i razvoj uspjela koristiti dijelom i za vojne svrhe, kroz područje dvojne namjene. Izražena je i zabrinutost zbog činjenice da europska obrambena industrija ne može značajno ubrzati proizvodnju na europskoj razini, tako da ukrajinski naručitelji za dostavu moraju čekati i po šest mjeseci. 

Podsjetimo, uspostava Europskog obrambenog fonda otvorila je novo poglavlje europske suradnje u području obrane i pružila nove mogućnosti za hrvatsku i europsku obrambenu industriju. Instrument bi trebao pojačati istraživanje i razvoj zajedničkih sigurnosnih sposobnosti. Povodom konferencije u Parlamentu su bili izloženi primjerci zaštitne opreme i ostali eksponati hrvatske obrambene industrije. Na Konferenciji su sudjelovali i ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak, bivši načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Mirko Šundov, kao i predstavnici hrvatskih i europskih obrambenih poduzeća te Glavne uprave za obrambenu industriju Europske komisije.