fbpx
22. siječanj 2020.
Europski parlament Lokalne aktivnosti

U Europskom parlamentu otvorena izložba „EU fondovi mijenjaju Hrvatsku”

Ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Marko Pavić i zastupnici u Europskom parlamentu Karlo Ressler i Tomislav Sokol u Europskom parlamentu otvorili su u utorak izložbu „EU fondovi mijenjaju Hrvatsku".

Izložbu četrdesetak uspješnih projekata financiranih iz fondova Europske unije uz Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije realizirali su i Ministarstvo poljoprivrede te Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava, a uključeni su i projekti udruga civilnoga društva. Izložbu će posjetitelji Europskog parlamenta moći vidjeti do 24. siječnja 2020.

Izložbom „EU fondovi mijenjaju Hrvatsku” Republika Hrvatska, kao najmlađa članica Europske unije, želi predstaviti rezultate šestogodišnjeg punopravnog članstva u Uniji. Izložba prikazuje kako Hrvatska putem europskih fondova ulaže u ravnomjerni regionalni razvoj svih krajeva kroz investicije u gospodarstvo, poduzetništvo, poljoprivredu, zapošljavanje, inovativne, razvojne, znanstvene, kulturne, socijalne i obrazovne projekte koji stvaraju pozitivne promjene u Hrvatskoj i osiguravaju bolju kvalitetu života svih hrvatskih građana.

Obraćajući se uzvanicima ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Marko Pavić istaknuo je da se ovom izložbom želi pokazati kako europski fondovi mijenjaju Hrvatsku.

Europski fondovi pokazali su da mijenjaju Hrvatsku nabolje, da osiguravaju bolju prometnu povezanost, bolje školstvo, bolje zdravstvo, bolji pristup i razvoj naše poljoprivrede. Pelješki most sigurno će ostati kao trajni spomenik ove financijske perspektive, a tu su i brojni projekti iz Europskog socijalnog programa, poput programa Zaželi

naveo je ministar Pavić i istaknuo da je do sada ugovoreno 83,4 posto sredstava te da će do kraja ove godine biti ugovoreno preko 100 posto. Isplaćeno je više od 30 posto sredstava, odnosno što iznosi oko 3,3 milijarde eura

Mislim da možemo biti zadovoljni s obzirom da je ova vlada zatekla samo 9 posto ugovorenih sredstava

zaključio je ministar

Zastupnik Karlo Ressler kazao je da je Hrvatska na početku svoga predsjedanja Vijećem Europske unije željela predstaviti uspješne projekte financirane sredstvima Europske unije te još jednom naglasiti da u novom europskom proračunu mora biti dovoljno sredstava za daljni ravnomjerni razvoj Hrvatske.

Europski fondovi mijenjaju Hrvatsku nabolje, a njihovo ugovaranje je za mandata Vlade povećano s manje od 10 posto u listopadu 2016. na oko 80 posto. U tjednu kada hrvatski ministri predstavljaju prioritete hrvatskog predsjedanja, željeli smo kolegama predstaviti uspješne hrvatske projekte

navodi zastupnik Ressler

Tomislav Sokol istaknuo je da su europski projekti lokomotiva koja vuče Hrvatsku naprijed te da izloženi projekti pokazuju dobrobiti koje hrvatski građani osjećaju u svakodnevnici. Istaknuo je da ovim projektima građani imaju prilike vidjeti da EU nije za birokrate, već građane kroz nove ceste, mostove, pruge, radna mjesta.

Svečano otvorenje izložbe u Europskom parlamentu okupilo je brojne uzvanike te visoke dužnosnike među kojima su bili potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, ministar rada i mirovinskoga sustava Josip Aladrović, ministrica kulture Nina Obuljen Korižinek, zastupnice u Europskom parlamentu Sunčana Glavak, Željana Zovko i Ruža Tomašić te zastupnik Valter Flego.