fbpx
21. veljače 2020.
Lokalne aktivnosti

Tribina ‘Zeleni plan’ u Sesvetama

Zastupnik Karlo Ressler sudjelovao je na zanimljivoj tribini u organizaciji udruge Zelene i plave Sesvete koja se odnosila na Zeleni plan predstavljen od strane Europske komisije.

Uz zastupnika Resslera na ovoj tribini su govorili profesor sa Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu Mladen Jošić te docentica na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu Lea Pelivan. Moderator tribine bio je novinar Mladen Iličković koji je i urednik te voditelj emisije Eko zona.

U uvodu zastupnik Ressler naglasio je važnost politika Europske unije koje će u nadolazećem razdoblju usmjeriti milijarde eura u projekte održivog razvoja i tranziciju gospodarstva. Kao izvjestitelj Europske pučke stranke (EPP) za proračun za 2021. godinu, zastupnik Ressler istaknuo je da novi proračun mora odgovoriti na gospodarske promjene, uz povećana izdvajanja za borbu protiv klimatskih promjena i zaštitu okoliša.

Europski zeleni plan predstavlja strategiju za postizanje održivosti gospodarstva Europske unije pretvaranjem klimatskih i ekoloških izazova u prilike u svim područjima politike i osiguravanjem pravedne i uključive tranzicije. Ovaj plan obuhvaća sve gospodarske sektore, a posebice promet, energetiku, poljoprivredu, održavanje i gradnju zgrada te industrije kao što su proizvodnja čelika, cementa, tekstila i kemikalija te IKT.

Najmanje 25 % dugoročnog proračuna Europske unije trebalo bi biti namijenjeno borbi protiv klimatskih promjena, a Europska investicijska banka, Europska banka za klimu, pružit će dodatnu potporu.