fbpx
15. prosinac 2021.
Europski parlament

Suradnja u borbi protiv organiziranog kriminala na zapadnom Balkanu

Zastupnici u Europskom parlamentu raspravljali su na posljednjoj ovogodišnjoj plenarnoj sjednici u Strasbourgu o Izvješću austrijskog zastupnika Lukasa Mandla o suradnji u borbi protiv organiziranog kriminala na zapadnom Balkanu. 

Izvješće ističe kako organizirani kriminal i korupcija prije svega štete građanima zemalja zapadnog Balkana jer ugrožavaju njihovo pravo na sigurnost i socijalnu koheziju, kao i njihovo povjerenje u demokratski sustav, uz stvaranje prepreka demokratskim reformama. Također, unutar Izvješća se naglašava da uskraćivanje europske perspektive zemljama dovodi do pogoršanja situacije u pogledu organiziranog kriminala te da se ta situacija može poboljšati podupiranjem procesa integracije u Europsku uniju i suradnjom s državama članicama. 

Zastupnik Karlo Ressler u svom se plenarnom govoru osvrnuo na organizirane kriminalne skupine kao jednu od najvećih prijetnji vladavini prava i prosperitetu za građane. “Organizirani kriminal u državama jugoistoka Europe često je izvor ili barem tranzitna zona i za kriminal u EU. Budući da organizirani kriminal ne poznaje granice i ova je debata i rasprava o sigurnosti cijele Europe. Ilegalna tržišta, krijumčarenje droge i oružja, korupcija na svim nivoima i u svim sektorima i pranje novca glavne su manifestacije problema. Međutim, ne smije se zaboraviti i najciničniji i najcrnji oblik organiziranog kriminala – krijumčarenje i trgovanje ljudima. To je nažalost postala jedna od najprofitabilnijih kriminalnih aktivnosti, ali i sredstvo pritiska na europske granice”, naglasio je Ressler.

Također, zastupnik je istaknuo povijesnu vezu između organiziranog kriminala i jugoslavenskog režima, uz pozdravljanje poziva za otvaranje svih arhiva bivše Jugoslavije, uz omogućavanje pristupa dosjeima bivših jugoslavenskih tajnih službi. “U svim tim područjima države Zapadnog Balkana moraju pokazati više. Konkretne rezultate kako bi postigle napredak na putu prema EU. Treba nam bolja sigurnosna suradnja, razmjena sigurnosnih podataka i snažnije uzimanje u obzir rezultata država u području sigurnosti i borbe protiv organiziranog kriminala – u kontekstu prioriteta politike proširenja. Ne smije se više događati da kriminalne organizacije surađuju transnacionalno bolje od država”, zaključio je svoj govor zastupnik Ressler.