fbpx
02. veljače 2024.
Lokalne aktivnosti

Suradnja između FER-a i IMEC-a na području čipova

Zastupnik u Europskom parlamentu Karlo Ressler sudjelovao je na potpisivanju memoranduma o suradnji između Fakulteta elektrotehnike i računarstva te Međusveučilišnog centra za mikroelektroniku (IMEC), jednog od vodećih svjetskih instituta koji se bave istraživanjem i razvojem čipova. 

Potpisivanju memoranduma, uz uvodne govore i panel raspravu, prisustvovali su dekan FER-a Vedran Bilas, zastupnik u Hrvatskom saboru te predsjednik Upravnog vijeća Instituta Ruđer Bošković Marko Pavić, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Hrvoje Bujanović, ravnatelj Uprave za znanost i tehnologiju Ministarstva znanosti i obrazovanja Hrvoje Meštrić, glavni direktor za strategiju IMEC-a Jo De Boeck, profesor Makoto Nagata s japanskog Sveučilišta Kobe, te brojni domaći i inozemni stručnjaci i studenti. Podsjetimo, zastupnik Ressler u više je navrata, zajedno sa zastupnikom Pavićem, održao sastanke i razmjene mišljenja s predstavnicima IMEC-a, uz posjet IMEC-u s hrvatskim znanstvenicima. 

“Digitalno društvo je nezamislivo bez čipova. Stoga Akt o čipovima s 3,3 milijarde eura nastoji doprinijeti ekonomskoj i tehnološkoj konkurentnosti u ovo geopolitički nemilosrdno doba. Europski okvir za čipove otvara nove prilike i za hrvatsku znanost, inovacije i poduzetništvo. Raduje zato novo partnerstvo FER-a i IMEC-a, svjetskog lidera u području čipova, koje se naslanja na ovaj europski instrument.”, istaknuo je Karlo Ressler, koji je u ime Odbora za proračun pregovarao o Aktu o čipovima.