fbpx
18. lipanj 2021.
Lokalne aktivnosti

Sudjelovanje na Danu otvorenih vrata Novih susjeda

Zastupnik Karlo Ressler sudjelovao je na Danima otvorenih vrata Novih susjeda u Islamskom kulturnom centru Zagreb, u okviru projekta Novi susjedi – uključivanje osoba s odobrenom međunarodnom zaštitom u hrvatsko društvo.

U sklopu Dana otvorenih vrata, zastupnik je govorio na panel raspravi o uspješnosti integracija osoba s odobrenom međunarodnom zaštitom u hrvatsko društvo. Uz zastupnika Resslera, na panel raspravi sudjelovala je i državna tajnica Ministarstva unutarnjih poslova Terezija Gras, zatim ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske Alen Tahiri, voditeljica odjela za međunarodnu zaštitu UNHCR-a Indira Beganović, uz moderatora tajnika Mešihata Islamske zajednice u Republici Hrvatskoj Nermina Botonjića. Na panel raspravi sudjelovali su i predstavnici vladinih ureda, gradskih uprava, javnih ustanova, međunarodnih organizacija, nevladinih udruga, kao i samih osoba s odobrenom međunarodnom zaštitom iz Zagreba, Siska i Karlovca.

“Hrvatski model integriranja prepoznat je na europskoj razini, a svakako će daljnjoj integraciji pomoći i novi Akcijski plan za integraciju i socijalnu koheziju Europske komisije za iduće sedmogodišnje razdoblje čime se izbjegavaju paralelna segregirana društva. Politika Europske unije mora biti u stanju zaštititi granice i građane, ali i ojačati integraciju državljana trećih zemalja”, istaknuo je Ressler.

Povodom Svjetskog dana izbjeglica koji se tradicionalno obilježava 20. lipnja, svečano je otvorena izložba slika autora Tahsana Shahriara, dvanaestogodišnjeg dječaka koji je u Hrvatsku došao iz Bangladeša. Tijekom panel rasprave premijerno su prikazani i kratki dokumentarni filmovi “Večera kod novih susjeda” gdje su osobe s odobrenim azilom prezentirali vlastite tradicionalne kuhinje i gastronomiju, s ciljem poticanja dijaloga i upoznavanja novih susjeda.

Projekt Novi susjedi – uključivanje osoba s odobrenom međunarodnom zaštitom u hrvatsko društvo Centra za kulturu dijaloga provodi se u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova, uz sufinanciranje iz Fonda za azil, migracije i integraciju te Vlade Republike Hrvatske.