fbpx
06. travanj 2022.
Europski parlament

Srbija mora prestati s otužnim kalkuliranjem

Zastupnik Karlo Ressler održao je govor na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu o povezanosti ruskog režima sa Srbijom.  

U tematskoj raspravi plenarne sjednice u Strasbourgu raspravljalo se o vezama europskih političkih grupa i ruskog režima. Hrvatski zastupnik Karlo Ressler istaknuo je da je nedvosmislen stav po pitanju brutalne ruske agresije na Ukrajinu pitanje temeljnog civilizacijskog opredjeljenja. Istaknuo je da se to odnosi i na desni i na lijevi dio političkog spektra, kao i na države članice i na države kandidatkinje. 

“U novoj eri neizvjesnosti i tektonskih promjena, nema prostora za otužna kalkuliranja i nedostatak hrabrosti, što je posebno relevantno za jugoistok Europe. Nakon održanih izbora u Srbiji, ali i nakon telefonskog razgovora između srbijanskog predsjednika Vučića i ruskog predsjednika Putina, uz stalno naglašavanje bliskih prijateljskih odnosa, još je jasnije da se države kandidatkinje moraju nedvosmisleno odrediti prema ratu i svojim odnosima s Rusijom. To je osobito važno za države koje ne prezaju ni od hibridnih ofucanih politika Srbije iz 1990-ih. Nastavkom takvih politika neće biti samo sve udaljeniji od Europske unije, već i od cijele europske civilizacije”, istaknuo je Ressler u govoru na plenarnoj sjednici.