fbpx
19. svibanj 2021.
Europski parlament

Španjolska sada mora biti čvrsta kao Hrvatska

Usred trenutne kaotične situacije i masovnih nezakonitih prelazaka u španjolsku enklavu Ceutu na sjeveru Afrike u posljednja tri dana, Europski parlament na plenarnoj sjednici raspravlja o nizu aspekata europske migracijske politike. Potresne slike sa sjevera Afrike još jednom bolno podsjećaju da su trenutni europski mehanizmi nedovoljni, osobito u vrijeme krize.  

Kao član najužeg tima Europske pučke stranke (EPP) za pregovore o Paktu za migracije i azil, hrvatski zastupnik Karlo Ressler (HDZ/EPP) apelirao je na Vijeće da ne odgađa dogovor o migracijskom paketu, usprkos zaokupljenošću pandemijom. U tri rasprave o različitim aspektima migracijske politike, istaknuo je da se granične države još uvijek suočavaju s velikim migracijskim pritiskom i da se ovakve tragične scene sa Sredozemlja moraju izbjeći.

„Tragično je da danas krijumčari ljudi odlučuju tko može ući u Europu i zatražiti azil. To se mora promijeniti. Treba nam odlučnosti prema onima koji nemilosrdno profitiraju organizirajući prijevoz pretrpanim nesigurnim gumenim čamcima, zbog čega tisuće gube živote u Sredozemlju. Španjolska sada mora biti čvrsta kao što su bile Hrvatska i Grčka u zaštiti europske granice od stihijskih nereguliranih migracija.“, istaknuo je Ressler