fbpx
15. svibanj 2020.
Europski parlament

Snažni proračun treba olakšati gospodarski oporavak Europe

Zastupnik u Europskom parlamentu Karlo Ressler (HDZ / EPP) nastavio je ovaj tjedan intenzivno pregovarati u ime Europske pučke stranke (EPP), najbrojnijeg kluba zastupnika, o proračunu Unije za 2021. godinu u sklopu rada u Odboru za proračune (BUDG).

Proračun za 2021. prvi je proračun sljedećeg Višegodišnjeg financijskog okvira, prvi proračun nove Komisije, prvi proračun Unije nakon izlaska Ujedinjene Kraljevine iz članstva te prvi proračun gospodarskog oporavka nakon pandemije uzrokovane COVID-19. Spomenimo kako je proračun za 2020. godinu iznosio ukupno 169 milijardi eura.

Zastupnik Ressler je sudjelovao na sastanku s izvjestiteljem Europskog parlamenta za proračun Pierrom Larrouturuoum (S&D, Francuska) te ostalim izvjestiteljima političkih grupa kako bi došli do finalnog konsenzusa oko političkih smjernica za proračun 2021. koje bi trebale krajem svibnja biti predstavljene u Odboru, a usvojene na plenarnoj sjednici početkom lipnja. Uz redovne sastanke koji se održavaju na političkoj razini svaki tjedan, ovaj mjesec održan je niz tehničkih sastanaka kako bi sve grupacije pronašle dogovor oko smjernica koje su izrazito važne jer pokazuje političke prioritete Europskog parlamenta, ali i smjer kretanja Europe u idućoj godini. Ovo je prvi korak u godišnjem proračunskom ciklusu koji će zastupnik Ressler proći do kraja ove godine kako bi se usvojio proračun. Proračun koji će promptno odgovoriti na gospodarske, ali i socijalne izazove s kojima se Europa suočava tijekom ove zdravstvene krize koja rezultira snažnim padom gospodarstava svih država članica.

Važnost ulaganja u gospodarski oporavak, podršku malim i srednjim poduzećima, u zdravstveni sustav te sektore najviše pogođene ovom krizom, poput turizma, krucijalna je za proračun 2021. Proračun mora biti snažan europski odgovor koji će pokazati jačinu solidarnosti Europe kako bi oporavak bio što kraći. Digitalna transformacija treba doprinijeti bržem izlasku iz ekonomske krize, a svaki raspoloživi euro moramo iskoristiti kako bi se pomoglo nacionalnim mjerama u zaštiti gospodarstva te očuvanju radnih mjesta.

zaključuje Ressler