fbpx
24. veljače 2024.

Skup podrške Ukrajini i ukrajinskom narodu

Zastupnik u Europskom parlamentu Karlo Ressler govorio je na skupu podrške Ukrajini i ukrajinskom narodu, koji se održao na trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu. 

Na skupu su sudjelovali potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, voditeljica Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska – Ukrajina i izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora zastupnica Zdravka Bušić, gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević, ostali predstavnici Hrvatskog sabora, Vlade, Europskog parlamenta, diplomatskog i konzularnog zbora, predvođeni veleposlanikom Ukrajine u Hrvatskoj Vasilijem Kiriličem

Ovim skupom je obilježena druga godišnjica agresije Ruske Federacije na Ukrajinu, koja je do sada odnijela brojne žrtve, više od 11 630 civila, među njima 514 djece i nanijela ogromne materijalne štete. Usto, rezultirala je i velikim brojem izbjeglica koje su sigurnost potražile u zemljama Europske unije pa tako i u Hrvatskoj koja je prihvatila više od 22 000 Ukrajinaca, a Ukrajini poslala 181 milijun eura vojne pomoći. Podršku Ukrajini u obrani slobode i demokratskih vrijednosti te solidarnost s ukrajinskim narodom iskazao je cijeli svijet, a među prvima je to učinila upravo Hrvatska.

Zastupnik u Europskom parlamentu Karlo Ressler istaknuo je u svom obraćanju da nas povijest europske civilizacije jasno uči kako će oni koji misle da se zlo može pobijediti kalkuliranjem i popuštanjem, sutra će to zlo imati na svom pragu. ‘Oni koji misle da je Hrvatskoj svejedno hoće li u Ukrajini prevladati nekakav ekspanzionistički koncept ruskoga svijeta će u našem neposrednom okruženju, u našem susjedstvu, ubrzo imati one koji će se usuditi kopirati takve maligne koncepte ekspanzionističke, hegemonističke politike’, poručio je zastupnik Ressler, zaključivši kako Hrvatska i Europa imaju jasnu moralnu odgovornost stati na stranu slobode nasuprot tiraniji.