fbpx
09. ožujak 2023.

Sigurnost i stabilnost prioriteti u vrijeme geopolitičkih izazova

Zastupnik Ressler (HDZ/EPP) nastavlja se zalagati za daljnje investiranje u području obrane i sigurnosti u Europi u okviru donošenja političkih smjernica za europski godišnji proračun. Amandmani zastupnika Resslera također su fokusirani na potporu tehnološkom razvoju, zaštitu vanjskih granica, te potporu demografskim izazovima s kojima je Europa suočena. 

Geopolitički izazovi pred kojima se Europa trenutno nalazi zahtijevaju odlučnu politiku koja strateški može odgovoriti na trenutne nedostatke u području europske obrane i sigurnosti. Nastavljamo podržavati inicijativu o jačanju europske obrambene industrije putem zajedničke nabave, kratkoročni instrument zajedničke obrambene nabave u vrijednosti od 500 milijuna eura, s ciljem jačanja europskih obrambenih mogućnosti i otpornosti na izvanredne sigurnosne prijetnje.

Učinkovita unutrašnja, ali i vanjska sigurnosna politika podrazumijeva i daljnje razvijanje Šengenskog područja, kao i potporu politici proširenja koja ostaje ključan element za održavanje sigurnosne i ekonomske stabilnosti na europskom području. Zastupnik Ressler posebno ističe stratešku važnost europskog proširenja na zemlje Zapadnog Balkana, pogotovo u kontekstu neizvjesnosti koju je izazvala brutalna Ruska invazija na Ukrajinu. 

Suradnja s drugim zemljama po pitanju kontinuiranih migracijskih izazova ostaje od iznimne važnosti za efikasno rješavanje nezakonitih migracija i sprječavanje krijumčarenja i trgovanja ljudima. U tome bitnu ulogu ima Agencije za europsku graničnu i obalnu stražu, za čije učinkovito djelovanje je nužno osigurati adekvatne resurse.

Stabilnijem sigurnosnom okruženju doprinijeti će i daljnje ulaganje u digitalnu tranziciju europske ekonomije. Osim ulaganja u digitalnu infrastrukturu, povezanost, tehnologiju i umjetnu inteligenciju, postizanje autonomije u području tehnologije poluvodiča i njenih primjena kroz Akt o čipovima bit će ključno za postizanje europske strateške autonomije.

Zastupnik Ressler se nastavlja boriti i za rješavanje demografskih izazova u manje razvijenim područjima Europske Unije, u kojima se zadnjih par godina mogu vidjeti izraženi trendovi depopulacije. Dodatnim investiranjem kroz kohezijsku politiku žele se smanjiti regionalne razlike diljem Europe, podržati mlade obitelji, ali i osigurati starijem stanovništvu adekvatan pristup zdravstvenim i javnim uslugama.

U okviru procedure za europski godišnji proračun, Europski parlament donosi smjernice koje služe kao temelj za poziciju Parlamenta o zajedničkom proračunu.