fbpx
07. srpanj 2021.
Europski parlament

Schengen će donijeti hrvatskim građanima ravnopravnost koju zaslužuju

Hrvatski zastupnik Karlo Ressler (HDZ/EPP) sudjelovao je u raspravi na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu oko godišnjeg Izvješća o funkcioniranju Schengenskog prostora slovenske zastupnice Tanje Fajon, kao i o uspostavi Fonda za azil, migraciju i integraciju. 

“Migracijska kriza, a onda i pandemija, pokazali su svu ranjivost Schengena. Sloboda kretanja bez unutarnjih granica simbol je europske integracije koji trebaju uživati svi europski građani. S moderniziranom policijom, Hrvatska danas ispunjava svoju dužnost prema europskim građanima štiteći najdužu kopnenu vanjsku granicu. Odgovorno i zakonito, a od nedavno i uz nezavisni nadzor granične kontrole, jedinstveni mehanizam bez presedana u cijeloj Europi”, istaknuo je u svom govoru zastupnik Ressler.

“Komisija nedvosmisleno potvrđuje da je Hrvatska spremna za Schengen, a Parlament šalje snažnu poruku da svi Europljani trebaju uživati iste slobode kretanja. Pristupanje Schengenu donijet će hrvatskim građanima ravnopravnost koju zaslužuju, olakšati razvoj gospodarstva i turizma te osigurati veću sigurnost, a to je u interesu cijele Europe”, zaključio je svog govor o godišnjem Izvješću o stanju Schengena zastupnik Ressler.

Podsjetimo, zastupnik Ressler podnio je amandman na Izvješće slovenske zastupnice koji naglašava hrvatsku spremnost za ulazak u Schengenski prostor kao najveći prostor slobodnog kretanja na svijetu, kojeg je prije plenarnog zasjedanja podržalo stotinjak zastupnika Europskog parlamenta, uključujući hrvatske zastupnike iz redova pučana, socijalista i liberala.