fbpx
03. prosinac 2020.
Europski parlament

Sastanak s direktorom Europske granične i obalne straže (Frontex)

Zastupnik Karlo Ressler održao je online sastanak s Fabriceom Leggerijem, izvršnim direktorom Europske granične i obalne straže (Frontex), najvažnijim europskim tijelom u zaštiti vanjskih granica, koji prolazi ubrzanu prilagodbu na sve veće zadaće koje dobiva. 

Europska komisija je u rujnu predstavila novi prijedlog Pakta za azil i migracije, koji za cilj ima učinkovitu migracijsku politiku, uz preduvjet zaštite vanjske granice i razlikovanja osoba s pravom na međunarodnu zaštitu od ekonomskih migranata. Europska obalna i granična straža u tome će imati sve važniju ulogu. Od 2019. godine, Agencija značajno povećava svoje kapacitete novim stalnim snagama radi pružanja potpore na terenu. U obavljanju graničnih kontrola i povratku ilegalnih migranata tako bi državama članicama 2027. trebalo moći pomoći 10.000 operativnih pripadnika. Za pomoć u nadzoru granice, Hrvatska je do sada koristila Frontexov zrakoplov s posebnim termokamerama.

Kao izvjestitelj Europske pučke stranke (EPP) za europski proračun te član Odbora za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove (LIBE), zastupnik Ressler još jednom je istaknuo potporu transformaciji Agencije. To je podržao i amandmanima za veća ulaganja u europske sigurnosne i pravosudne agencije, o čemu se odlučuje ovih dana u finalu pregovora Europskog parlamenta i Vijeća o proračunu za 2021. „Nove stalne europske granične snage doprinijet će zaštiti vanjskih granica i boljem upravljanju migracijama. S 6500 graničnih policajaca te najdužom i za nadzor najzahtjevnijom kopnenom granicom Europske unije, to je itekako važno za Hrvatsku. U slučaju potrebe, moći ćemo računati na pomoć. Sigurnost građana, i kroz zaštitu granica, mora biti na prvom mjestu”, istaknuo je zastupnik Ressler.

Iz sjedišta Agencije u Varšavi, izvršni direktor Leggeri je izvijestio o tijeku uspostave stalnih snaga Europske obalne i granične straže, što je prilagođeno okolnostima globalne pandemije. Također je istaknuo široki mandat Agencije u nadzoru granica, koji uvelike nadilazi samo borbu protiv ilegalnih migracija. Zastupnik Ressler imao je priliku upoznati i Jelenu Božić, hrvatsku polaznicu treninga te jednu od prvih žena koja će u europskoj uniformi štititi vanjske granice. Iz Poljske, gdje završava svoj trening, naglasila je da štiteći europsku granicu štiti i svoju zemlju.