fbpx
28. svibanj 2021.
Europski parlament

Saslušanje BECA i AIDA odbora o primjeni umjetne inteligencije u liječenju raka

Zastupnik Karlo Ressler sudjelovao je u Europskom parlamentu na zajedničkom saslušanju Posebnog odbora za borbu protiv raka (BECA) i Posebnog odbora za umjetnu inteligenciju u digitalnom dobu (AIDA) o potencijalima korištenja sustava umjetne inteligencije u liječenju raka.  

U panel diskusiji s profesoricom Reginom Beets-Tan, članicom Stručnog odbora za rak EU-a (EU Cancer Mission Board) i potpredsjednicom Mreže za digitalno zdravstvo Europske organizacije za borbu protiv raka (European Cancer Organisation), zastupnik Ressler istaknuo je kako umjetna inteligencija već sada ima veliki značaj za borbu protiv raka, ali kako puni potencijal još nije potpuno iskorišten.

„Za daljnju primjenu sustava umjetne inteligencije u liječenju raka potrebno osigurati odgovarajuće podatke na temelju kojih bi ti sustavi mogli funkcionirati. Iako je Komisija kao jedan od svojih prioriteta artikulirala stvaranje europskog prostora zdravstvenih podataka, COVID-19 kriza ukazala je na mnoge manjkavosti koje na ovom području postoje“, nastavio je Ressler.

Na zastupnikovo pitanje o mogućnostima za bolje prikupljanje i korištenje zdravstvenih podataka, profesorica Beets-Tan istaknula je potrebu još snažnije suradnje kako bi se podaci standardizirali, ali i nužnosti donošenja jasnih pravila kako bi se oni adekvatno zaštitili od povreda. Dobri primjeri već postoje.   

Prema nekim procjenama, u Europi godišnje od raka oboli čak 3.7 milijuna ljudi. Moderne tehnologije imaju potencijal znatno unaprijediti liječenje kod mnogih pacijenata.