fbpx
14. rujan 2022.
Europski parlament

Rusija energiju koristi kao instrument rata

Zastupnik Karlo Ressler gostovao je u Newsroomu N1 televizije ususret sutrašnjeg govora predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu. Uz zastupnika Resslera, gostovao je i zastupnik Matić, uz moderiranje novinarke Mile Moralić

Upitan o očekivanju od sutrašnjeg govora predsjednice Komisije, zastupnik je istaknuo da očekuje novu viziju i pregled što je novo pred Europskom unijom, nakon povijesne prekretnice i ulaska u eru neizvjesnosti. “Rusija koristi energetiku kao instrument rata, a to se posebno očituje u astronomskim cijenama energije. Očekujem da se velik dio govora predsjednice Komisije posveti pitanju smanjivanja energetske ovisnosti o ruskom plinu”, rekao je Ressler.

Zastupnik Ressler naglasio je i kako se Hrvatska danas nalazi u povoljnijoj situaciji u odnosu na većinu drugih država članica Europske unije zbog ozbiljne energetske politike i izgradnje strateški važnog LNG terminala na Krku kojem se SDP protivio. “Hrvatska je blagoslovljena vjetrom i suncem i trebamo više koristiti obnovljive izvore energije. No, nemoguće je obnovljivim izvorima energije nadoknaditi potražnju za energijom koja će postojati u vremenu kada prelazimo na elektrifikaciju. Obnovljive izvore energije će biti nužno nadomjestiti i nuklearnom energijom kao najčišćim oblikom energije, a Hrvatska ima polovicu vlasništva nad Nuklearnom elektranom Krško”, zaključio je Ressler.