fbpx
14. lipanj 2023.
Europski parlament

Rizici od izrabljivanja i komercijalizacije surogat majčinstva u Europskoj uniji

Zastupnik Karlo Ressler sudjelovao je u plenarnoj raspravi Europskog parlamenta u Strasbourgu na temu rizika od izrabljivanja i komercijalizacije surogat majčinstva u Europskoj uniji. 

‘Zasnivanje obitelji, stvaranje novoga života, kao i želja za roditeljstvom jedna su od temeljnih i najosjetljivijih područja ljudskog života. Ne mogu se složiti s pokušajima komercijalnog ugovaranja trudnoće i ugovaranja rađanja djece, uz navodne plemenite ciljeve. Surogat majčinstvo grubo narušava dostojanstvo svih uključenih u ovaj proces, a najviše vrijeđa ljudski integritet zamjenske majke, čije se tijelo iskorištava i eksploatira s komercijalnom pozadinom’, rekao je zastupnik Ressler.

‘Trudnoća ni u kojem slučaju ne može biti usluga koja se može kupiti, a rađanje djeteta nipošto ne može biti pravna činidba koja se može ugovoriti. Niti dijete niti tijelo žene ne mogu biti objekt za ispunjenje nečijih tuđih želja. Moramo biti iznimno oprezni te spriječiti bilo kakav pokušaj instrumentalizacije, eksploatacije, ideološkog eksperimentiranja i pretvaranja žena i djece u produkt industrije’, zaključio je Ressler.