fbpx
15. prosinac 2022.
Lokalne aktivnosti

Ressler u posjetu vojvođanskim Hrvatima povodom Dana hrvatske zajednice u Srbiji

Zastupnik Karlo Ressler (HDZ/EPP) posjetio je Suboticu, gdje je sudjelovao na svečanoj akademiji povodom proslave praznika hrvatske zajednice u Republici Srbiji i dvadesete obljetnice osnivanja Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV).

Zastupnik Ressler susreo se s Jasnom Vojnić, predsjednicom HNV-a, novoizabranom vijećnicima i ostalim predstavnicima hrvatske zajednice u Srbiji. Razgovaralo se o položaju hrvatske nacionalne manjine u Srbiji, kontinuiranoj podršci hrvatske Vlade, kao i dosadašnjoj i budućoj suradnji Hrvatskog nacionalnog vijeća i Ureda zastupnika Resslera.

Govorivši na svečanoj akademiji, zastupnik Ressler istaknuo je da su Hrvati Vojvodine ponosno i nepokolebljivo očuvali hrvatsko ime, hrvatski jezik i svoju vjeru u iznimno teškim okolnostima. “Vaše opredijeljenje je oduvijek bilo europsko, srednjoeuropsko, civilizacijsko. I zato ste najsnažniji europski glas u Srbiji, državi u kojoj živite, radite i stvarate, ali ne zaboravljajući tko ste i baštineći vaš jedinstveni hrvatski identitet.” 

“Biti Hrvat u Vojvodini uvijek je bilo teže no biti Hrvat u Gradišću, ili Hrvat u Moliseu. Znajte da Hrvatska to zna, Hrvatska to cijeni i Hrvatska će uvijek biti uz vas.”, zaključio je Ressler, istaknuvši da hrvatska Vlada na sljedećoj sjednici donosi odluku kojom osigurava dodatna financijska sredstva za dovršetak strateškog projekta izgradnje Hrvatske kuće u Subotici, koja će biti sjedište Hrvatskog nacionalnog vijeća, Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i Novinsko izdavačke ustanove „Hrvatska riječ“, a čiji se dovršetak očekuje do kraja sljedeće godine.