fbpx
14. studeni 2019.
Europski parlament

Ressler u ime EPP-a o migracijskoj krizi u BiH

Na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta održanoj u Bruxellesu raspravljalo se o humanitarnoj situaciji za migrante u Bosni i Hercegovini, uz poseban naglasak na kamp Vučjak koji se nalazi neposredno uz hrvatsku granicu. U ime Europske pučke stranke (EPP) zastupnik Ressler izvijestio je zastupnike o stanju u Bihaću, ali i o migrantskom pritisku s kojim se svakodnevno susreće Hrvatska.

Improvizirani kamp Vučjak, šest kilometara udaljen od granice, na mjestu nekadašnjeg odlagališta smeća izravno doprinosi značajnom pogoršanju humanitarne situacije. Njegov nedostatak direktno osjećaju i migranti, ali i stanovnici pograničnog područja te grada Bihaća. Usprkos naporima koji se svakodnevno ulažu, životni uvjeti migranata u Bosni i Hercegovini i dalje su potpuno neadekvatni, a pojačana su nezakonita migracijska kretanja na jedinom kopnenom migracijskom pravcu prema Europi – tzv. balkanskoj ruti.

Hrvatska podnosi jedan od najvećih migracijskih pritisaka unutar Europske unije, a istovremeno i politički pritisak koji se odražava kroz uopćene navode o navodnom nehumanom postupanju hrvatske policije prema migrantima. Optužbe pojedinih nevladinih organizacija za cilj imaju stvaranje političkog pritiska koji bi rezultirao promjeni politike hrvatske Vlade koja na učinkovit način štiti granice EU.

Upravo zato, zastupnik Ressler u svom govoru naglasio je kako su uzroci teškog humanitarnog stanja nekontrolirani i nezakoniti ulasci u Bosnu i Hercegovinu.

Ne smije se popustiti ciljanim pritiscima jer imamo dužnost prema svim europskim građanima štititi najdužu kopnenu granicu Europske unije. Potrebno je zatvoriti kamp Vučjak, pomoći Bosni i Hercegovini da bolje upravlja migracijskim pritiskom i shvatiti da je ovo pitanje koje se tiče cijele Europske unije, a ne samo jedne države članice

zaključio je Ressler