fbpx
12. ožujak 2021.
Europski parlament

Ressler traži reakciju Komisije zbog podrivanja prava Hrvata u Vojvodini

Zastupnik Ressler (HDZ/EPP) zatražio je reakciju Europske komisije zbog novog narušavanja prava hrvatske nacionalne manjine u Vojvodini.

Usprkos protivljenju Hrvatskog nacionalnog vijeća kao najvišeg zastupničkog tijela Hrvata u Republici Srbiji, Skupština Grada Subotice prihvatila je inicijativu kojom se u službenu upotrebu na teritoriju grada, uz srpski, mađarski i hrvatski jezik, uvodi i bunjevački. Budući da bunjevački govor pripada novoštokavskom ikavskom dijalektu te je jedan od dijalekata hrvatskoga jezika, Ressler je ocijenio da je takva politička odluka opasni presedan, kojim se teško krše europski i međunarodni standardi zaštite prava nacionalnih manjina. Zbog toga je i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske uputilo prosvjednu notu Republici Srbiji. Uz to, hrvatska manjinska zajednica i ovog je puta bila izložena zastrašivanju i prijetnjama.

„Grubo kršenje manjinskih prava u državi kandidatkinji za članstvo pitanje je koje zahtijeva europsku reakciju. Riječ je o neprihvatljivoj političkoj inicijativi koja ima za cilj podijeliti hrvatsku nacionalnu manjinu u Srbiji. Očito je da je, nažalost, izostao suštinski pomak u ispunjavanju uvjeta pregovaračkog Poglavlja 23, koji uključuje i zaštitu manjinskih prava.“, istaknuo je Ressler, zatraživši od Europske komisije osiguravanje zaštite prava nacionalnih manjina u Srbiji.