fbpx
24. siječanj 2024.
Europski parlament

Ressler suizvjestitelj Europskog parlamenta za Plan rasta za Zapadni Balkan

Na današnjoj zajedničkoj sjednici Odbora za proračune i Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta zastupnik Karlo Ressler (EPP/HDZ) i zastupnik Tonino Picula (SD/SDP), kao suizvjestitelji Parlamenta za novi prijedlog Komisije o Planu rasta za Zapadni Balkan, sudjelovali su u razmjeni mišljenja povodom predstavljanja reformskog paketa predviđene vrijednosti od 6 milijardi eura. 

Svrha Plana rasta za Zapadni Balkan jest donošenje konkretnih koristi prije punog članstva putem jačanja ekonomskog rasta i ubrzavanja prijeko potrebne socioekonomske konvergencije. Cilj je omogućiti državama da intenziviraju reforme i ulaganja kako bi značajno ubrzali proces proširenja i rasta svojih ekonomija. 

Integracija s jedinstvenim europskim tržištem glavni je pokretač ekonomskog rasta za sve zemlje koje su pristupile Uniji. Jasno je vidljiv pozitivan utjecaj na BDP i visinu prihoda određene zemlje nastalog kao rezultat integracije sa jedinstvenim tržištem.

„Inovativni investicijsko-reformski paket s predviđenih šest milijardi eura bespovratnih sredstava i zajmova ima potencijal biti presudna prevaga u približavanju šest država Zapadnog Balkana Europskoj uniji. Temeljna razlika u odnosu na trenutne potpore je u tome da bi isplate bile usko vezane uz provedu dogovorenih reformi. Kao što je još jednom naglašeno i posjetom predsjednice Europske komisije s premijerom Plenkovićem i Rutteom Bosni i Hercegovini, riječ je o području od strateškog značaja za Europsku uniju koje treba konkretnu podršku i poticaj razvoju.” istaknuo je Ressler

Europski parlament i Vijeće trebaju razmotriti prijedlog u okviru revizije višegodišnjeg financijskog okvira. Usporedno s planiranim zakonodavnim procesom usvajanja ovog Prijedloga u Europskom parlamentu i Vijeću, šest partnerskih zemalja – Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Kosovo, Srbija i Sjeverna Makedonija – pozvane su da podnesu svoje pojedinačne planove reformi sa razrađenim socioekonomskim i fundamentalnim reformama koje će provesti.