fbpx
10. studeni 2021.
Europski parlament

Ressler: Riječ je o hibridnom napadu na Europu

Europski parlament na plenarnoj sjednici raspravlja o eskalaciji sigurnosno-migracijske krize na granici između Bjelorusije i Poljske, gdje nekoliko tisuća migranata orkestrirano pokušava nezakonito preći europsku granicu.  

Samo jučer zabilježeno je 599 pokušaja ilegalnog prelaska granice u Poljskoj nakon što je nekoliko tisuća migranata podiglo šatorsko naselje uz bodljikavu žicu na granici koju osigurava 15.000 pripadnika poljskih vojnih snaga. Litva je već početkom srpnja bila prisiljena proglasiti izvanredno stanje zbog organiziranog migracijskog pritiska, koji je orkestrirao bjeloruski diktator Lukašenko zbog europskih sankcija. Nedugo nakon toga, u sličnoj se situaciji našla i Poljska. 

Zastupnik Karlo Ressler (HDZ/EPP) komentirao je novu eskalaciju situacije na europskoj granici. Kao dio najužeg tima za pregovore o novom Paktu za azil i migracije, istaknuo je da se radi o nastavku politike ucjene organiziranim migracijskim pritiskom koju sada organizira bjeloruski diktator Lukašenko. “Riječ je o hibridnom napadu na Europu. Oko toga moramo biti potpuno jasni. Ne može se tolerirati cinično instrumentaliziranje migranata i orkestrirano stvaranje pritiska na naše granice. Europa mora odgovoriti rezolutno pripremajući se da uvijek i na svim europskim granicama može odbiti ovakvu politiku ucjene.”, istaknuo je Ressler.