fbpx
20. veljače 2020.
Europski parlament

Ressler: Prijedlog novog proračuna nije prihvatljiv za europske građane

Uoči izvanrednog sastanka Europskog vijeća u Bruxellesu, pregovarački tim Europskog parlamenta ocijenio je nedovoljnim prijedlog novog Višegodišnjeg financijskog okvira kojeg je predstavio Charles Michel, predsjednik Vijeća.

Izvanredni sastanak trebao je poslužiti kao pokušaj pronalaska kompromisnog rješenja za novi europski proračun za razdoblje od 2021. do 2027. godine.

Neprihvatljivo je da se smanjuju sredstva za kohezijsku politiku, kao i za poljoprivredu, istraživanje i inovacije, infrastrukturna ulaganja, digitalizaciju, obrazovanje i potporu mladima te za sigurnost i migracije. Pregovarački tim istaknuo je kako se protivi prijedlogu te da očekuje od Europskog vijeća odbijanje iznesenih zaključaka.

Države iz neformalne skupine Prijatelji kohezije zalažu se za ostanak uspješne kohezijske politike, kao i za ostanak financijskih izdvajanja za poljoprivredu.

Kao izvjestitelj Europske pučke stranke (EPP) za proračun Europske unije za 2021. godinu, zastupnik Ressler naglasio je kako je nužno snažnim proračunom pripremati Europu za digitalnu tranziciju i ubrzanu utrku u primjeni novih tehnologija sa sve snažnijim globalnim konkurentnima

Zastupnici u Europskom parlamentu nekoliko puta su jasno naglasili kako ne žele podržati loš kompromis europskih institucija. Novim proračunom moramo zadovoljiti potrebe europskih građana. To je naša polazna točka i jasan stav od kojeg ne smijemo odstupiti

navodi zastupnik Ressler

Europski parlament smatra kako se mora nastaviti provoditi ambiciozna politika, uz naglasak na zaštiti sigurnosti europskih građana te borbi protiv klimatskih promjena.

Zastupnici u Europskom parlamentu potvrdili su kako novi Višegodišnji financijski okvir treba iznositi 1,3 posto BND-a.