fbpx
19. listopad 2021.
Europski parlament

Ressler predstavio poziciju Parlamenta o europskom proračunu

Kao izvjestitelj Parlamenta za europski proračun, Ressler je na plenarnoj sjednici predstavio rezultat intenzivnih višemjesečnih razgovora s predstavnicima klubova zastupnika i sektorskih odbora Parlamenta o proračunu za 2022. 

Europski parlament zahtijeva snažniju potporu oporavku, prije svega kroz podršku malim i srednjim poduzećima te veće investicije u znanost, obrazovanje i inovacije. Također, poziva i na osnaživanje europske sigurnosne dimenzije, osobito u kontekstu više istovremenih kriza. Proračun usmjerava europska sredstva građanima, regijama, gradovima, poljoprivrednicima, poduzećima i ostalim korisnicima diljem Europe po pravilima utvrđenim europskim zakonodavstvom.

U svom govoru na plenarnoj sjednici, Ressler je istaknuo da su neprihvatljivi proračunski rezovi koje predlaže Vijeće i da će Parlament inzistirati na odgovarajućim sredstvima za uspješne europske programe s visokom dodanom vrijednošću i apsorpcijskim kapacitetima. „Kao dio rekordnog paketa investicija, proračun za sljedeću godinu imat će konkretan učinak na živote građana i važnu ulogu u pripremi Europe za novu postpandemijsku digitalnu eru. Ne smijemo propustiti ovu priliku za snažni oporavak, uz dodatna ulaganja za digitalnu i zelenu tranziciju i kroz nacionalne planove oporavka i otpornosti.“, istaknuo je Ressler. 

U prijedlogu rezolucije izvjestitelja Resslera, koja obrazlaže proračunske amandmane, ističe se da pozicija Vijeća ne odražava raznolike izazove s kojima se Unija suočava te obveze koje je preuzela. Proračun koji je Ressler predložio iznosi nešto više od EUR 170 milijardi, odnosno četiri milijarde više od prijedloga Komisije predstavljenog u lipnju. 

Nakon prošlotjednog trijaloga i niza sastanaka sa stalnim predstavnicima država članica, kao glavni pregovarač Europskog parlamenta Ressler ovoga tjedna nastavlja razgovore s povjerenikom za proračun i administraciju Johannesom Hahnom, kao i slovenskim predsjedništvom Vijeća. Parlament pregovora s Vijećem, uz posredstvo Europske komisije. Konačni dogovor o proračunu za 2022. očekuje se krajem studenoga. 

Zastupnik Ressler dobio je široku političku podršku za ovu rezoluciju, za koju je na plenarnom zasjedanju u Strasbourgu glasovao 521 zastupnik Europskog parlamenta.